апр. 19, 2017
4791 Views

Какъв би бил животът ни, ако живеехме на Венера?

Автор:
 • Със своята суша, червеникав ландшафт и температурите, които са толкова високи, че са способни да разтопят олово, Венера е аналог на ада в нашата слънчева система. Създаване на годна за живот база на Венера е стъпка, надвишаваща нашите технологични възможности в момента, но нека видим какъв би бил животът ни, ако все пак живеехме там?

Венера често е смятана за близначка на Земята, тъй като размерите и съставът на двете планети са подобни. Затова не е изненада за нас, че НАСА, Съветската космическа програма и Европейската космическа агенция изпращат множество космически кораби, които да я изследват.

В началото на 1990-те години, космическият апарат на НАСА – „Магелан“ използва радарни сигнали, за да картографира 98% от планетата (не можем да видим повърхността на Венера заради дебелата облачна покривка). След това Венера е забравена, но само до 2005 година, когато Европейската космическа агенция изпраща космическия кораб “Venus Express”, чиято цел е да изучава атмосферата на планетата. След това изследване, учените казват, че „повърхността на Венера е доста различна от тези на другите планети в слънчевата система“.

Радарните изображения от „Магелан“ показват, че на Венера има планини, кратери, хиляди вулкани, някои от които са много по-големи от тези на Земята, канали с лава (дълги около 5000 километра), пръстеновидни структури, наречени „корони“ и необичайни форми, наречени тесери. Интересното е, че равнинният терен обхваща около 2/3 от повърхността на Венера. Тези равнинни райони може би са най-добрите места за създаване на база за живот.

Разходките на Венера едва ли биха били приятно изживяване. Повърхността й е напълно суха, тъй като тя страда от ефекта на парниковите газове. Това означава, че атмосферата е изпълнена със задържащ топлината въглероден диоксид и поддържа температура от около 465 градуса по Целзий.

Гравитацията на Венера е по-ниска от земната, така че ще можем да скачаме малко по-високо, а предметите ще ни се струват по-леки. Възможно е да не забележим разликата в гравитацията, но определено ще усетим плътната атмосфера. Въздухът е толкова гъст, че ако се опитаме да движим ръката си бързо, непрестанно ще усещаме силното съпротивление – нещо като усещането, когато се движим под вода.

Налягането на повърхността на Венера е 92 бара. За да усетите такова голямо налягане тук, на нашата планета, ще трябва да слезете на 914 метра под морското равнище.

На Венера й отнема 225 земни дни, за да обиколи Слънцето и 243 дни, за да се завърти около оста си. И тъй като Венера се върти в обратната на въртенето на Земята посока, Слънцето ще изгрява от запад и ще залязва на изток.

От Земята небето изглежда синьо, но на Венера то ще изглежда червено или оранжево, заради начина, по който молекулите на въглеродния диоксид разсейват светлината, идваща от Слънцето. То няма да се вижда като определена точка в небето, а ще изглежда по-скоро като неясен жълтеникав оттенък, стоящ зад гъстите облаци. Нощите са изключително тъмни и в небето не се виждат никакви звезди.

Високо в атмосферата на Венера, ветровете се движат със скорост от 400 км/ч – по-бързо от торнадо или ураган на Земята. На повърхността на планетата обаче, ветровете се движат със скорост от 3 км/ч.

Ако живеехме на Венера, голяма опасност за нас биха представлявали активните вулкани. За разлика от Земята обаче, на Венера няма земетресения, тъй като няма тектонични плочи, които да ги предизвикват, чрез разместването си. Покачването на температурите би довело до изригването на голяма част от вулканите, което от своя страна може да ни убие почти веднага.

Но ако решим да се оплачем на приятелите си от лавата, която е унищожила дома ни на Венера, ще трябва да почакаме, защото съобщенията ни биха достигнали Земята след няколко минути – ако планетите се намират в най-близкото си положение. Когато двете планети са най-отдалечени една от друга, на съобщенията ни ще им трябват 15 минути, за да достигнат до получателя си.

loading...
Категория:
Космос
loading...

Comments to Какъв би бил животът ни, ако живеехме на Венера?

 • От физиката – 10 м воден стълб дават 1 bar налягане. Така че за 92 bar няма как да са 914 километра. По-скоро 914 метра 🙂

  Kalata април 19, 2017 16:20 Отговор
 • Руските станции “Венера” стъпили на планетата са заснели черни нагорели скали и сиво-черен чакъл на местата на кацане, а небето е жълто.
  Такъв цвят се получава при пречупването на светлина през въглероден двуокис. Трябва да се търсят пещери в някои от планинските масиви. Там температурите биха били къде-къде по-поносими. Потенциалната разлика между външната и вътрешната температура би служила единствено за задвижване на Стърлинг агрегат. За турбина няма достатъчно потенциал. За парна машина на Стефенсон, със затворен цикъл, няма вода. И все пак се откриват нови водни пари в атмосферата, разбира се на изотопите деутерий и тритий. Протият се изпарява в космоса. Не е известен източникът на това малко количество водни пари. Вероятно от вулканичната дейност.
  Вулкани в днешно време рядко изригват. Интересното е, че в дълбока древност цялата планета е била обновена от 2-:-3 мощни изригвния почти от единия полюс до другия. Това е станало за много кратък период от време.
  На тази планета светкавиците се редуват през около 10 секунди.
  Не могат да се ползват летящи градове защото на височина 50км вали киселинен дъжд, който никога не достига повърхността на планетата. Но, на55 км и нагори има изпарения на сярната киселина. Там е най-доброто място за летяща база с балони пълни с кислород. По простата причина, че на тази планета няма нито хелий, нито водород в достатъчни количества.
  База може да се напваи единствено в някоя пещера, където температурата ще е достатъчна за да размекне олово, но не и да го стопи. Например за уплътняване на вратите.
  Единственият начин да получите електрическа енергия с много голяма мощност е от микровълнова орбитална станция.
  Електрониката с точкови заварки никога е нямала проблеми с тези и с по-високи температури. Големите проблемите на всяка една електкроника са батериите. Плутониев реактор не може да се проектира за такива температури, тъй като няма къде да се тества на Земята.
  Растителността за очистване на въглеродния двуокис може да бъде на изкуствено осветление, както в космическите оранжерии.
  Най-големият проблем остава въртенето на планетата и нейното магнитно поле.
  Но, хайде за магнитното поле няма особен проблем да се сглобят 2 тръбни магнитопровода по дължината на 2 равностоящи един от друг меридиани и няколко мощни електромагнита да ги обслужват.Това и на Земята трябва да бъде направено скоро. Ако няма 3-та световна например. Но, очевидно няма да е толкова скоро.
  Една планета с размерите на Венера не е чак тобкова голяма, и лесно може да се обиколи с магнитопроводи. Въпросът е има ли желязо с което да бъдат построени?
  За да обърнеш движението на планета в обратна посока на движението на системета, трябва да я завъртиш около друга доста голяма планета, която се движи с доста голяма скорост, така че двете да се откъснат една от друга. Това вероятно е станало или с обект от облака на Оорт, или с транс-планетен обект, обикаля между 2 звездни системи.
  Гравитацията би се увеличила, ако планетата имаше вода, която да тежи.
  Не можем да наместим планетата с реактивни тръстери, понеже ще издухаме голяма част от атмосферата и ще стане пуста като Марс. Освен това може да се начупи коата.
  Можем да й сглобим спътник от 3-те доста големи обикалящи метеорита между Марс, Земята и Венера. И без това само застрашават Земята. Единственият начин за наместване и с луна и с инерционни тръстери като на канадеца Рой Торсън. Само, че не толкова ненодялани.

  Симо юли 23, 2018 02:18 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu