мар. 11, 2016
8728 Views

Зрението на пеперудите многократно превъзхожда нашето

Автор:

Учените са открили, че обикновените пеперуди имат много по-развито зрение от хората. Тези насекоми притежават 15 различни вида фоторецептори срещу нашите скромни 2 вида – пръчици и колбички.

Въобще, зрението на пеперудите в голяма степен превъзхожда нашето. По отношение на контраста на образа, например. Насекомите разпознават бързодвижещи се обекти по-добре от нас, зрителното им поле е много по-широко и геометрично, и физически – пеперудите могат да възприемат не само вълните в оптичния диапазон, но също и инфрачервени, и ултравиолетови лъчи, разказва Science news.

Зрението на пеперудите многократно превъзхожда нашето

Екип японски биолози са разследвали пеперудатаGraphium sarpedon, със светло сини ивици по крилата, разпространена в Австралия, Южна и Югоизточна Азия, Индонезия и Филипините. В статия, публикувана в списание Frontiers in Ecology and Evolution, авторите твърдят, че тези пеперуди притежават невероятен брой различни фоторецептори – 15 вида.

Учените провеждат хистологично, анатомично и молекулярно изследване на клетки на ретината на 200 мъжки G. sarpedon, уловени в Япония.

Авторите предполагат, че 11-те допълнителни рецептори, които пеперудите имат повече от хората, позволяват на насекомите да различат повече нюанси, невидими за нас. Малките вариации в цветовете може би им показват пола на потенциалния партньор, неговото здравословно състояние.

Ние, хората можем да разграничим милиони цветове. Можем само да гадаем колко цвята възприемат тези пеперуди и колко богата е картината на света за тях.

loading...
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *