Още

  Зрението на пеперудите многократно превъзхожда нашето

  Учените са открили, че обикновените пеперуди имат много по-развито зрение от хората. Тези насекоми притежават 15 различни вида фоторецептори срещу нашите скромни 2 вида – пръчици и колбички.

  Въобще, зрението на пеперудите в голяма степен превъзхожда нашето. По отношение на контраста на образа, например. Насекомите разпознават бързодвижещи се обекти по-добре от нас, зрителното им поле е много по-широко и геометрично, и физически – пеперудите могат да възприемат не само вълните в оптичния диапазон, но също и инфрачервени, и ултравиолетови лъчи, разказва Science news.

  Зрението на пеперудите многократно превъзхожда нашето

  Екип японски биолози са разследвали пеперудатаGraphium sarpedon, със светло сини ивици по крилата, разпространена в Австралия, Южна и Югоизточна Азия, Индонезия и Филипините. В статия, публикувана в списание Frontiers in Ecology and Evolution, авторите твърдят, че тези пеперуди притежават невероятен брой различни фоторецептори – 15 вида.

  Учените провеждат хистологично, анатомично и молекулярно изследване на клетки на ретината на 200 мъжки G. sarpedon, уловени в Япония.

  Авторите предполагат, че 11-те допълнителни рецептори, които пеперудите имат повече от хората, позволяват на насекомите да различат повече нюанси, невидими за нас. Малките вариации в цветовете може би им показват пола на потенциалния партньор, неговото здравословно състояние.

  Ние, хората можем да разграничим милиони цветове. Можем само да гадаем колко цвята възприемат тези пеперуди и колко богата е картината на света за тях.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови