апр. 17, 2019
5324 Views

Любопитни факти от историята на „Нотр Дам” – символът на Франция

Автор:

Сърцето на Париж изгоря. Парижани страдат както никога. Пожарът, в който Нотр Дам изгоря е започнал на 15 април 2019 г. в 18:50 местно време – все още не се знае каква е била причината, но предположенията са за нещастен случай. Тъй като случаят с катедралата се превърна в една от най-обсъжданите теми през дните на пожара, ние решихме, че би ви било интересно да се запознаете с някои любопитни факти от историята на този толкова знаменит исторически обект – не само за французи, но и за целия свят.

Нотр Дам в пламъци

Нека започнем от началото – „Нотр Дам дьо Пари“ (Notre Dame de Paris) била построена в периода между ХІІ и ХІV век. Позната и като Парижката Света Богородица, католическата катедрала се намира на остров Сите на река Сена, в центъра на града – тя е един от най-ярките символи на духовността в Европа. Името и се свързва с редица крале и дори с коронясването на Наполеон Бонапарт за император.

Всяка година хиляди туристи посещават това изумително място, но знаят ли по-важните моменти в историята на „Нотр Дам”? Надали – затова и ние сме решили да ви запознаем с най-интересните сред тях, като примерно: знаете ли, че по време на френската революция катедралата е използвана за казарма?

Катедралата е построена върху древен римски храм.

Археологическата крипта на Notre-Dame de Paris

„Нотр Дам“ е издигната върху хълма Ил дьо ла Сите – любопитното е, че в миналото той бил галско-римски град познат като Лутеция. Тоест е напълно възможно сегашната катедрала да е построена върху останките на езически храм – хипотезата се подкрепя от намерените през 1710 г. по време на разкопки обекти – олтар със скулптури в чест на римския бог Юпитер и още няколко древни божества.

По време на Френската революция катедралата е станала свидетел на обезглавяването на 28 „крале“.

Времето на Великата френска революция станало повод за едно доста интересно събитие. Годината била 1793 – ядосаната тълпа нахлула в катедралата и с помощта на въжета съборила 28 статуи на библейски крале, които по-късно обезглавили.  За момент ще ви върнем в часовете по история в училище – малко преди това събитие крал Луи ХVІ бил обезглавен на гилотината – това е причината за действията на тълпата, нападайки монархическите символи, те нападали и самата монархия. Все пак има няколко оцелели статуи, които днес могат да бъдат видени в музея „Клюни“.

„Гората“ на  Парижката Света Богородица.

Въпреки че вече са унищожени благодарение на пожара все пак е нужно да се отбележи, че до скоро в „Нотр Дам” се намираха някои от най-старите запазени дървесни рамки. Някои от тях били направени от дървета, които били част от повече от 200-декарова гора, изсечена през ХІІ век. Използвано е по едно дърво за всяка греда – различно, разбира се. Така тази конструкция е получила името, с което е позната и днес – „Гората“.

Идентични ли са кулите на „Нотр Дам“?

Поглеждайки двете кули, повечето хора си мислят, че те са близнаци – това обаче не е така. След по-внимателен оглед и повторно оглеждане ще забележите, че южната кула е малко по-малка от северната. Все пак катедралата е известна с многобройните архитектурни течения, които са използвани за направата и.

„Парижката Света Богородица“.

Наполеон Бонапарт бил провъзгласен за император през 1804 г. в „Нотр Дам“. За жалост сградата била меко казано в лошо състояние – все пак годините на революцията нанесли много  щети и почти я довели до ръба на разрухата. Точно Наполеон върнал статута й на църква и поставил ново начало на „Нотр Дам“.

Провъзгласяването на Наполеон Бонапарт за император

Когато говорим за катедралата, просто няма как да не споменем и обичаният френски писател Виктор Юго. Чели ли сте „Парижката Света Богородица“ (1831 г.)? Именно там Юго използва сградата, за да персонифицира цяла Франция. Книгата разбунила духовете през ХІХ век и довела до организирането на множество акции за възстановяването на храма. Наставници били  известните по онова време архитекти Жан-Баптист-Антоан Ласю и Южен Виоле-ле-Дюк.

Някога камбаните й били използвани за направата на оръдия.

Френската революция била повратен момент в историята на катедралата. „Новото време“ определено не я пощадило – по нареждане на дейците на Френската революция тогавашният християнски храм станал символ на Култа към Разума. Така почти всичките й камбани били претопени и от тях били направени оръдия за революционерите. Камбаните били възстановени чак в съвремието, през 2013 година.

Готика и съвремие се преплитат.

Гаргойлите на Нотр Дам

Химерите и гаргойлите по ъглите на храма са дело на по-съвременната архитектура –  датират от средата на ХІХ век. Причина за поставянето им там станал романът „Парижката Света Богородица“, който вдъхновил архитекта Виоле-ле-Дюк за идеята.

Химерите на Нотр Дам

Кулата и петелът.

Кулата с белия петел

Върхът на най-високата кула на храма е познат като „Стрелата“. Въпреки че пожарът унищожи кулата, петелът, намиращ се там е оцелял.  Стойността на петела е много важна – през 1935 г. в металното телце на птицата били вкарани три свещени реликви – това били предполагаемо парче от короната от тръни на Христос, както и миниатюрни останки на двамата светци-закрилници на града – Св. Женевиев и Св. Дени. Най-вероятно целта на всичко това била да се направи нещо като „свещен“ гръмоотвод, за да бъдат защитени всички богомолци в храма.

Истина ли е, че органът в храма е най-големият във Франция?

Пожарът унищожи дори органът в „Нотр Дам“. Счита се, че това е най-големият орган във Франция – с повече от 8000 тръби е напълно възможно. Ясно е, че вече няма как да разберем.

 „Нотр Дам“ – всички пътища водят до катедралата.

Край катедралата се намира надпис със звезда с осем лъча, които са вписани в камък. Надписът гласи „Нулева точка на пътищата във Франция“ – говори ли ви нещо? Нека поясним – тази точка е там от 1924 г. насам и се използва за измерването на разстоянията между Париж и останалите населени места във Франция.

Снимки: Уикипедия

Автор: Божидара Иванова

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *