Още

  Най-известни хакери в света

  Днес в списъка с престъпления влизат още един тип престъпления – хакерски атаки и кибер тероризъм. Някои хакери остават анонимни, други копнеят за слава, трети биват заловени и така влизат в категорията „най-известни хакери в света”.

  Животът на някои от известните хакери е като от екшън филм. Някои правят кибер престъпления за пари, други уж с добри намерения, трети от любопитство.

  Ето историите на 10-те най-известни хакери в света:

  Кевин Полсън

  Кевин Полсън става известен с хакването на телефонните линии на радио KIIS-FM. Със своите умения той успява да стане пореден слушател 102, а наградата за това е Porsche 944.

  Злонамереният хакер от 80-те години умело се укрива от ФБР, но е заловен през 1991 година. Присъдата му е 5 години затвор. Властите му дават прозвището „Ханибал Лектър на компютърните престъпления“. Днес Кевин Полсън  е старши редактор на Wired News.

  Робърт Морис

  Робърт Морис пуска компютърен червей на  2 ноември 1988 г. Злонамереният акт води до  сваляне на една десета от глобалния Интернет, като отслабва повече от 600 компютърни системи. Нанесените щети са на стойност 15 милиона долара. Според оправданията на Морис това било само номер, за който съжалява, че е направил.

  Морис е сред първите осъдени хакери от Computer Fraud and Abuse Act  (CFAA), но присъдата му е само глоба и обществено полезен труд.

  Владимир Левин

  Владимир Левин е известен с това, че е извършил първият онлайн обир на банка. Фактически Левин просто е пренасочвал разговорите на клиентите и е запаметявал набираните номера на сметки  и PIN кодове. През 1994 година чрез своя лаптоп е прехвърлил 10 милиона от сметките на клиенти на Citibank по своя сметка.

  Скоро след акцията и връщането на почти всички пари Левин е заловен и съден, но и бързо освободен. Присъдата му от 18 месеца, вече си бил излежал по време на делото.

  Алберт Гонзалес

  Алберт Гонзалес, с помощта на своя кибер екип и използването на  SQL injection техники, създават злонамерен софтуер за кражба на данни от корпоративни мрежи. Според слуховете, през периода 2005 до 2007 година, групата е продала около 170 милиона карти и номера. При ареста му са конфикувани около 2 милиона долара.

  Обвинен е за ръководство на обири на банкомати и кражба на кредитни карти. През 2010 г. Алберт Гонзалез получава присъда 20 години затвор.

  Майкъл Калче

  Майкъл Калче  е  автора на  DDoS атаките срещу известните търговски сайтове като Amazon.com, Yahoo!, eBay, Dell, и CNN. През месец февруари на 2000 година Калче хаква Yahoo! и причинява спирането за около час. Той е от хакерите, които правят акциите си  с цел демонстрация на сила. През 2001 г. Съдът за малолетни  обявава присъдата му, състояща се от няколко санкции – глоба, ограничен достъп до глобалната мрежа, осем месеца открит арест и една година в пробация.

  Дейвид Смит

  Той е автор на мейл вируса Melissa. Според Смит вирусът не е бил измислен за вреда, а  като средство за разпространяване на информация. Първоначално вируса е бил скрит във файл с пароли за най-познатите порнографски сайтове, а наименованието на вируса е взаимствал от името на танцьорка в клуб от Флорида.

  Адриан Ламо

  Обикаляйки интернет-кафенета и  библиотеки Адриан Ламо си заслужил прозвището „бездомният хакер“.  През 2002 Ламо е прониквал в нашумели компютърни мрежи  като Microsoft, The New York Times, MCI WorldCom  и Yahoo!. За атаките си Ламо е осъден да плати  около 65 000 долара и на шест месеца домашен арест. Днес той използва  уменията си като анализатор на заплахи.

  Гари Маккинън

  През 2002 г. на компютър на армията на САЩ се появява съобщение: „Система ви за сигурност не струва“. Оказва се, че автор на съобщението е системен администратор от Шотландия – Гари Маккинън. Той има синдрома на Аспергер, който представлява лека форма на аутизъм. Страдащите от аутизъм имат затруднения в общуването и четенето, но често са гении в определена област. Гари  Маккинън е обвинен за хакването на компютърните мрежи на правителството на САЩ  – системите на Армията, Флота, Въздушните сили и NASA. Съдът е постановил Маккинън да бъде екстрадиран в САЩ, за излежи около 60 години затвор. Поради здравословното си състояние той все още живее в Шотландия. Интересен е мотивът на Маккинън за проникване в системите – търсел е информация за НЛО. Гари твърди, че е открил информация за  секретна  космическа станция, списък с космонавти  и тайни мисии. Хакерът смята, че  NASA ретушира снимките си, за да се премахат извънземни следи.

  Джордж Хоц

  Джордж Хоц хаква PlayStation. Заради пробива хакери проникват в PlayStation Network и открадват личната информация на милиони потребители. През април 2011 г. Sony и подсъдимия достигнат до споразумение, че компанията се отказва от делото, ако той не се занимава с техните продукти.

  Джонатан Джеймс

  Джонатан Джеймс, е първият малолетен, осъден за кибер престпление в САЩ. Той осъществява серия  успешни прониквания в много системи като Департамента на Сигурността,  DTRA и NASA. Обвинен е за кражба на софтуер, струващ повече от 1.7 милиона долара. На 18 май 2008,  25 годишният Джонатан Джеймс се самоубива с пистолет.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link