фев. 15, 2015
70002 Views

Най-бруталните отмъщения в историята

Автор:

Римският поет Ювенал е казал, че отмъщението е наслада за дребнавата и низка душа. Може и така да е, но това не е спряло някои хора да посветят живота си на отмъщения, на които можем само да се възхищаваме.

Княгиня Олга Киевска

5. Княгиня Олга Киевска

През 10-и век в Киев, княгиня Олга, която според някои историци е била внучка на българския владетел Борис I,  се оженила за княз Игор I и заживяла като принцеса. Това продължило до 945г, когато Игор бил убит от древляните, докато правил опит да им събере по-голям данък. Понеже синът й Светослав бил все още твърде малък, Олга поела управлението на Киевска Русия.

За древляните Олга била слабохарактерна – неомъжена жена – и понеже бракът щял да обедини двата региона, те изпратили ухажори на княгинята. Все още обзета от чиста ярост, Олга успяла да се преструва на добра домакиня и посрещнала гостите си. Тя казала на своите благородни ухажори, че нейните хора ще ги вдигнат с лодките им и ще ги носят до замъка, за да не им се налага да вървят. Така и направили. Но когато стигнали до двора на замъка, носачите захвърлили ухажорите, заедно с лодките, в гигантски трап. Олга, с голяма усмивка на лицето, наредила да ги погребат живи.

След като изпратила вест, че е приела предложението, още древляни пристигнали в кралството, за да помогнат с планирането на сватбата. При пристигането си, те били изпратени в баня, където вратата била залостена след тях, а сградата подпалена. Очевидно несхващайки какво се случва, други древляни пристигнали за погребението на предишните. Въобще необезпокоени от пресния масов гроб и все още пушещите останки в банята, древляните се напили траурно. Когато всеки се бил натряскал достатъчно, дори по руските стандарти, Олга се намесила и ги избила всичките. Цели 5000 души, ако трябва да сме точни. Много от тях изгорила по време на езическо жертвоприношение на гроба на съпруга си.

Но княгинята не приключила до там. След това тя насочила гнева си към древлянската столица. Когато директната атака не проработила, Олга предложила мир. Ако от всяка къща в града й били донесли по няколко гълъба, тя щяла да си тръгне още на следващия ден. Древляните с радост приели и доставили птиците. Същата вечер, когато градът потънал в дълбок сън, Олга наредила за краката на птиците да бъдат вързани горещи въглени и ги пуснала обратно. Целият град бил погълнат от пламъците, а по-късно княгинята убила или поробила всеки, който успял да се спаси от пожара.

Олга управлява двете си кралства до своята смърт през 969г, разпространявайки християнството в земите си. За благодарност, църквата пък я канонизира за светица.

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
Избрани · История
loading...

Comments to Най-бруталните отмъщения в историята

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *