Още

  Най-странните начини за спечелване на война

  Пропаганда в небето

  7. Пропаганда в небето

  Преди началото на първата война в Персийския залив, Военновъздушните сили на САЩ имали план да използват холографски проектор, с който да изобразят Алах в небето над Бадат. Така щели да заповядат на иракския народ да въстане срещу Садам Хюсеин.

  Това може да звучи като научна фантастика, но идеята за проектиране на образи в небето датира поне от Втората световна война, когато британците безуспешно се опитали да създадат такъв проектор за пропаганда срещу германците. По време на арабските размирици в Йемен през 60-те години, британците се опитвали да използват проектор на борда на хеликоптер, което отново се оказало провал (поради сухия сезон нямало облаци).

  През Виетнамската война, американците също експериментирали с проектор на борда на товарен самолет. Макар да постигнали повече от британците, планът се оказал твърде опасен. За успешно проектиране на образ, самолетът трябвало да лети ниско, а светлината го правела доста лесна мишена. Освен това, приятелските виетнамски сили задигнали генератора, който захранвал проектора.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови