мар. 29, 2015
35638 Views

Най-странните начини за спечелване на война

Автор:

Пропаганда в небето

7. Пропаганда в небето

Преди началото на първата война в Персийския залив, Военновъздушните сили на САЩ имали план да използват холографски проектор, с който да изобразят Алах в небето над Бадат. Така щели да заповядат на иракския народ да въстане срещу Садам Хюсеин.

Това може да звучи като научна фантастика, но идеята за проектиране на образи в небето датира поне от Втората световна война, когато британците безуспешно се опитали да създадат такъв проектор за пропаганда срещу германците. По време на арабските размирици в Йемен през 60-те години, британците се опитвали да използват проектор на борда на хеликоптер, което отново се оказало провал (поради сухия сезон нямало облаци).

През Виетнамската война, американците също експериментирали с проектор на борда на товарен самолет. Макар да постигнали повече от британците, планът се оказал твърде опасен. За успешно проектиране на образ, самолетът трябвало да лети ниско, а светлината го правела доста лесна мишена. Освен това, приятелските виетнамски сили задигнали генератора, който захранвал проектора.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup