Още

  Никой не знае защо статуетката на наградата „Оскар“ е кръстена Оскар

  Първоначално наградата на Американската киноакадемия се наричала „Награда на Академията за заслуги“. Наистина е известно, че новото име на златния рицар било официално изречено от устата на Уолт Дисни за първи път на церемонията по награждаването през 1934 г. Но на кой за първи път му е дошло наум да кръсти статуетката Оскар днес никой не може да каже със сигурност.

  Претендентите за ролята на кръстници са повече от дузина. Една от най-популярните легенди е свързана с библиотекарката на Киноакадемията Маргарет Херик. Разказват, че когато видяла статуетката през 1931 г., тя вдигнала ръце и възкликнала: „Да, това е чичо Оскар!“ На тази сцена присъствал журналистът Сидни Сколски, който веднага написал в своята колонка, че сътрудниците на Киноакадемията любовно наричат златния рицар Оскар.

  Наистина, по-късно се оказало, че Маргарет изобщо нямала никакъв чичо, а от всичките й близки роднини такова име носел само братовчед й Оскар Пиърс. Както и да е, жената скоро направила зашеметяваща кариера, превръщайки се от обикновена библиотекарка в изпълнителен секретар на Академията.

  Няма доказателства за това, че Сколски някога е писал или разказвал за горната история. Но първото документирано споменаване на името „Оскар”, свързано с наградата „Оскар”, наистина принадлежи на този журналист. През 1934 г. Сколски пише статия за Катрин Хепбърн, в която цитира добре известна фраза от водевил: „Оскар, искаш ли пура?“

  Друг претендент за ролята на кръстница е актрисата Бет Дейвис, номинирана за „Оскар” десет пъти. Тя твърди, че за пръв път започва да нарича златния рицар „Оскар“ в чест на първия си съпруг Оскар Нелсън. По-късно обаче сравнява датите и признава предимството на Сколски.

  Според друга легенда сред режисьорите наградата започва да се нарича „Оскар” почти от самото начало, но тогава този псевдоним носи пренебрежителна конотация. На церемонията по награждаването през 1934 г. Уолт Дисни използва това име, когато получава награда за „Трите прасета“ и оттогава от чисто професионален жаргон „Оскар” постепенно се превръща в популярно име на престижна награда.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link