Още

  Персефона – кралицата на подземния свят

  Раждането на богинята

  Персефона е дъщеря на Зевс и неговата сестра Деметра. Този произход обаче, не позволява на Персефона да бъде считана за част от Дванадесетте олимпийци, макар че много други деца на Зевс са включени към Олимпийските богове. Персефона била много красива богиня и често била наричана Коре – „Девицата“. Първоначално ролята ѝ била да покровителства природата, да се грижи за растежа на цветята и растенията.

  Отвличането

  Нейната красота скоро се превърнала в център на внимание от страна на Олимпийсите богове Хефест, Арес, Аполо и Хадес. Персефона отхвърля всеки от тях, а майка ѝ Деметра се погрижила желанията на дъщеря ѝ да бъдат уважени. Хадес обаче, не можел да се откаже толкова лесно.

  Един ден, Персефона била сред природата заедно с нимфите, когато Хадес напуснал подзеното царство и отвлякъл красивата богиня. Деметра била отчаяна, когато узнава, че дъщеря ѝ липсва и превръща нимфите в сирени, за да им отмъсти, че не са успели да защитят Персефона. Те получили задачата да я открият на всяка цена.

  Деметра скита по цялата земя в търсене на Персефона, но не успява да я открие. Тя била богинята на земеделието и зараждащия се живот, но докато търсела своята изгубена дъщеря, Деметра забравила да върши своята роля като богиня, затова на земята се възцарило безплодие.

  Тогава Хелиос – богът на слънцето, казал на Деметра какво се е случило с дъщеря ѝ, защото той наблюдавал всичко, което се случва на земята. Това, че Деметра узнала, че Персефона е отвлечена обаче, не помогнало много, защото в подземното царство на Хадес, нейните сили били незначителни.

  Светът продължавал да страда заради Деметра, а земята била все така безплодна. Тогава хората се надигнали и се оплакали на Зевс. Върховният бог се опасявал, че няма да остане човек, който да иска да принася жертви на боговете, затова решил да се намеси. Той заповядал на сина си Хермес да отиде в подземния свят, за да освободи Персефона.

  Персефона и Хадес

  Хадес се среща с Хермес, но нямал желание да върне Персефона, защото имал намерение да я направи своя жена. Той си съставил план и примамил Персефона да изяде няколко семена от нар. В подземното царство изяждането на такава храна символизирала обещание и от този ден нататък Персефона била длъжна да прекарва по четири месеца от годината в двореца на Хадес като негова съпруга.

  През оставащите осем месеца от годината Персефона е отново с майка си Деметра. По този начин възникват сезоните на земята. Когато Деметра е далеч от своята дъщеря, тя жалее, а зимата обхваща земята и нищо не расте от нея. Пролетта настъпва, когато Персефона напусне подземния свят и тогава земята разцъфва.

  Ролята на Персефона в митологията

  Най-често Персефона е наричана „Богинята на подземния свят“ или „Кралицата на подземния свят“, а ролята ѝ в гръцката митология не се свежда единствено до факта, че е била съпруга на Хадес. Тя е богиня на селското стопанство, реколтата и сезоните, защото когато се появява отново на земята, това означава, че културите могат отново да растат.

  Днес е лесно да подценим значението на селското стопанство и добрата реколта, защото често приемаме храната за даденост. В Древна Гърция обаче, изобилната реколта можела да представлява разликата между живота и смъртта. По тази причина Персефона е една от най-почитаните богини в гръцката митология, като в нейна чест са изградени множество светилища.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link