Още

  Петимата мъже, доброволно застанали под ядрена бомба

  Дълбоко в пустинята, северозападно от Лас Вегас, петима смели офицери от военновъздушните сили (и един фотограф) доброволно застават на мястото, над което трябва да се взриви атомна бомба – на 3000 до 5000м височина, в зависимост от източниците.

  Те не са луди. Не изтърпяват и наказание. Денят е 19 юли 1957г и малката група решава да кръсти мястото „Епицентър. Население: 5“. На видео записа се вижда как един F-89 Scorpion изстрелва ядрена рекета и последва ярък проблясък. Няколко секунди по-късно се чува гръм, небето потъмнява и е обхванато от огнено кълбо. Експериментът и записът са хрумка на американските военновъздушни сили, които са искали да убедят хората, че използването на ядрени ракети в атмосферата е безопасно за всеки на земята и е добра защита в случай на руско нападение.

  Реакцията

  Невероятното е, че мъжете на записа не са особено засегнати от експлозията. Много хора, изложени на радиация от ядрен взрив се разболяват от рак. Но поне трима от шестимата, включително фотографът, доживяват до 80. За другите разбира се Пентагонът не бърза да признае, че са умрели от радиацията, на която са били изложени от тях. Америка спира ядрените изпитания през 1992г, но извратеният ентусиазъм за ядрени бомби е можел да умре много по-рано.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link