юли 30, 2011
915 Views

Има ли спортна дисциплина в която женският рекорд да е по-висок от мъжкия?

Автор:

Световните рекорди в спортните дисциплини са започнали да се подобряват значително през 60-те и 70-те години. Тогава постиженията на жените драстично се подобряват и започват да се доближават до тези на мъжете. В началото на 80-те години обаче, разликата във времената на жените и мъжете започва да става по-голяма, въпреки че жените продължават да подобряват резултатите си.

Обяснението е, че някъде по това време започват проверките за използване на стероиди и други забранени вещества. Жените по принцип са физически по-слаби от мъжете. Ако момче и момиче тренират еднакво преди пубертета си, то момчето ще стане по-силно, по-бързо и по-атлетично от момичето след това. Разликата се дължи на мъжките хормони по време на пубертета. Ако жена започне да приема мъжки хормони, тя веднага започва да придобива по-голяма издръжливост и сила, а резултатите й се подобряват.

В крайна сметка жените и до ден-днешен са едно стъпало под мъжете що се отнася до световните рекорди, макар разликата да е малка. Единствената дисциплина, в която резултатите при жените са по-добри от тези при мъжете е хвърлянето на диск, но разликата се дължи на това, че при жените дискът е 1кг., а при мъжете – 2кг.

loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title