мар. 12, 2015
3512 Views

Защо казваме “червенокос”, а не “оранжевокос”?

Автор:

Въпросът е всъщност доста интересен. Думата “червенокос” съдържа в себе си цвят, който не отговаря на истината. Всички знаем, че цветът на косата на червенокосите хора всъщност е доста по-близък до оранжевото, отколкото до червеното. Защо тогава не ги наричаме оранжевокоси?

Защо казваме "червенокос", а не "оранжевокос"?

Червеното е един от първите цветове, получил името си

Думата “червен” произлиза от народнолатинската дума “vermiculus”, означаваща “червейче” – именно от червеи се е добивал пурпурния оцветител в миналото. Всъщност това е един от първите цветове, който е получил свое име, вероятно след черното и бялото.

Оранжевото, от другата страна, възниква като цвят след като започват да се внасят портокали, тикви и други оранжеви плодове. Смята се, че първи португалците са донесли портокалите в Европа, а нашата дума “портокал” идва от тяхната. Оранжевият цвят произлязъл от вида на зрелия портокал, а на български “оранжев” идва от френското “orenge” (то пък идва от окситанското “auranja”, което произлиза от арабското “nāranj” и стигаме чак до санскритското “naranga-s, което означава “оранжево дърво”).

Портокали

И така, след като първоначално не е имало дума за “оранжев” (както и за много други цветове), хората нарекли онези с оранжева коса червенокоси.

Ами тиквите и морковите?

Следващият въпрос е защо думата “оранжев” се е появила чак след пристигането на портокалите на континента? Оказва се, че тогава просто не е имало нищо друго оранжево, за да се наложи въвеждането на отделна дума специално за този цвят.

Да, тиквата е оранжева, но тя е била култивирана в Америка и е пренесена в Европа чак след откриването на Новия свят.

Моркови

Морковите също са оранжеви… днес. Те са дошли от Персия и първоначално са били отглеждани заради ароматните си листа и семена, а не заради корените. Тогава обаче са били лилави, а не оранжеви. Модерният морков произлиза от Афганистан, където е имал червен и жълт цвят, а оранжеви моркови се появяват в Нидерландия през 17-и век.

loading...

Comments to Защо казваме “червенокос”, а не “оранжевокос”?

 • На български е правилно рижав което е цвят близък до оранжев . Подобно на ръж. А коренът е близък до червено доколкото знам .Както руж/червен на френски .Корена мисля е латински русос и тракийски руфос .

  il април 27, 2015 16:21 Отговор
 • Защото както се казва в един виц:
  „- Какви са тия сливи?
  – Сини.
  – А защо са червени?
  – Защото са зелени.“
  А може би, защото казваме на едно кафяво животно „белка“, а на белият му роднина – „невестулка“…

  Деян август 13, 2015 22:14 Отговор
 • На френски език портокал е “orange”, а не “orenge”.

  Таня Ложиез октомври 15, 2019 16:07 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu