Още

  Развенчаваме 6 мита за животните

  Пандите имат слаб сексуален порив

  Пандите отдавна са „обвинявани“ заради това, че са в опасност от изчезване. Според някои хора това е така, защото те имат изключително слаб сексуален порив. Ако изпитваха по-голямо влечение към съвкупление, щеше да има повече от тях – така смятат някои хора. Но истината е, че пандите съществуват от около 18 милиона години – много преди хората да вземат ролята на техни спасители и това не би било възможно, ако не се размножаваха.

  Вярно е, че когато са в плен, тяхното сексуално желание е по-слабо, но те са много по-отзивчиви към противоположния пол, когато са сред дивата природа. Женската панда избира с кого да се сношава, покачвайки се високо на бамбуковото дърво, докато няколко мъжки отдолу се съревновават за вниманието ѝ. След като избере партньора си, двете панди могат да се сношават повече от 40 пъти дневно.

  Ленивците са мързеливи

  Ленивците са се превърнали в синоним за мудност и мързелуване, а днес дори се дават като пример за еволюционен провал. Но истината е, че ленивците са много по-впечатляващи, отколкото предполагаме. Те съществуват от около 64 милиона години, което означава, че са били на Земята преди вълнестите мамути и саблезъбите тигри. Тяхното мудно, но стабилно съществуване е отговорно за дългия им живот на нашата планета. Ленивците имат изключително бавна храносмилателна система и нискокалорична диета, така че изразходват по-малко енергия заради инстинкта си за оцеляване, а не защото са мързеливи. Те прекарват голяма част от деня си почти неподвижно като по този начин съхраняват енергията си, за да могат да запазят доминиращото си място в еволюционното дърво.

  Пингвините са лоялни любовници

  Императорските пингвини са известни с това, че родителите поделят родителските си задължения помежду си, като понякога бащата мъти яйцето, докато майката ловува храна за семейството. Това кара някои хора да вярват, че всички видове пингвини са въплъщение на идеалната семейна двойка от животинското царство. Въпреки че родителите действително отглеждат малките си заедно и то точно по този начин, много от видовете пингвини не са моногамни, дори императорските – 85% от тях намират нов партньор още през следващия размножителен сезон. Освен това пингвините са единствените животни, за които е известно, че обменят храна или други предмети за секс. Пингвините на Адели например се нуждаят от скални камъчета, за да изграждат гнездата си през по-топлите месеци. Тъй като нямат родителски задължения, които да ги разсейват, онези от пингвините, които нямат потомство, в крайна сметка събират повече камъни, отколкото им е необходимо и дават камъчетата в размяна на секс от женските.

  Лешоядите наблюдават умиращата си плячка

  Ако гледате достатъчно филми за оцеляване няма как да не сте забелязали, че лешоядите неуморно дебнат умиращия герой, чакайки смъртта му, след което се спускат към него, за да се нахранят. Митът, че лешоядите преследват жертвата си, докато тя все още е жива и имат силата да предскажат смъртта ѝ е наистина упорит, но това не означава, че е верен. Лешоядите не проявяват интерес към живите животни и търсят месо единствено от мъртви или разлагащи се трупове. Те не предчувстват и определено не предсказват нечия смърт, а разчитат на обонянието, за да откриват храна. Поради тази причина са сред списъка с птици, които имат изключително силно развито обоняние.

  Всички прилепи имат неистовото желание да пият кръв

  И макар че не могат да изпият всичката ни кръв и да ни пресушат, могат да ни заразят с някакво ужасяващо заболяване. Съществуват обаче множество проблеми около този така популярен мит. Истината е, че само три вида прилепи пият кръв – същинският кръвосмучещ вампир, малкият кръвосмучещ вампир и diaemus youngi. Останалите видове предпочитат да се хранят с плодове и насекоми. След като достигне плячката си, кръвосмучещият вампир открива мястото на кървенето с помощта на топлинния сензор, разположен в носа му и след това използва острите си предни зъби, за да отстрани всичката козина или косми, които биха му попречили да достигне до източника на кръв. Установено е, че само 0.05% от прилепите са болни от бяс – по-малко от кучетата и американските еноти.

  Женските хиени имат мъжки полови органи

  Гениталиите на хиените от години измъчват учените. Представителите и на двата пола изглежда имат мъжки полови органи като при женските няма видима външна вагина. Първоначално учените смятат, че хиените са хермафродити, но истинското обяснение е дори по-необичайно. Женските хиени не произвеждат сперматозоиди, което означава, че мъжкият им на пръв поглед полов орган е просто 20-сантиметров клитор.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link