Още

  Скала на Кардашев – колко напреднало може да бъде човечеството?

  Възможно ли е да претеглим от една страна всички вдъхновяващи научни открития, а от друга разрушенията и хаоса, които сме причинили на нашата планета? С множеството катастрофи, причинени от хората, както и неумолимото ни желание за технологично съвършенство, как бихме могли да определим статуса си като цивилизация?

  Един от най-лесните начини да отговорим на този въпрос е използвайки скалата на Кардашев. Тя съществува благодарение на руския учен Николай Кардашев, който през 1964 година излиза с идеята, че статусът на една цивилизация зависи от две основни неща – енергията и технологиите. Той смята, че технологичният напредък се движи паралелно с количеството енергия, което човечеството може да използва (колкото повече енергия може да произведе едно общество, толкова по-технологически напреднало е то).

  С други думи, според теорията на Кардашев, развитието на цивилизацията (в най-широк смисъл) е продукт от енергията и технологиите. Статусът на човечеството се основата (и определя) от количеството енергия, което използва.

  Скалата на Кардашев има няколко различни категории (нива на класификация). През последните години учените я разширяват, добавяйки хипотетични цивилизации – такива, които са галактически, междугалактически и многообразни по природа.

  Типове цивилизации:

  Цивилизация от тип 0: Тази цивилизация извлича своята енергия и суровини от органични източници като дървесина, въглища и нефт. Всички ракети, използвани от тази цивилизация, винаги ще зависят от химическо задвижване. Тъй като такива пътувания са изключително бавни, цивилизацията от този тип ще бъде (в по-голямата си част) ограничена единствено до своята планета. В момента ние, хората, сме този тип цивилизация.

  Цивилизация от тип I: Тази цивилизация би била малко по-напреднала от нас. Тя би могла да използва всички ресурси от своята планета, умело използвайки цялата й енергия. Според Кардашев и други учени, ако човечеството не превърне Земята в необитаема пустош, то би могло да достигне този етап до 100-200 години.

  Цивилизация от тип II: Тази цивилизация би била много по-напреднала от нас (с няколко хиляди години). Такова общество би могло да извлича енергия от множество планети, да извършва междупланетни пътувания и комуникация.

  Цивилизация от тип III: Тази цивилизация ще може да използва енергийната мощност на цяла галактика. Тя би могла и да я колонизира, като обществото би могло да пътува в междузвездното пространство и да населява множество светове.

  Цивилизация от тип IV: Тази цивилизация би била междугалактическа, обхващаща почти (или) цялата Вселена. Тя би могла да пътува в космическото пространство, използвайки енергията на милиарди звезди, да превръща материята в енергия, да се телепортира, да извършва еволюционни промени, да регенерира тела и да влияе върху ентропията.

  Цивилизация от тип V: Такава цивилизация би била способна да излезе извън нашата Вселена и да навлиза в мултивселени или други по-горни нива. Тази цивилизация би се състояла от същества с невъобразима сила и способности.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link