Още

  Каква е скоростта на човешката мисъл ?

  Човешкият мозък е невероятно сложен орган и в него се случват безброй неща едновременно. За да добиете бегла представа за това колко бързо протича информацията през главите ни, трябва да разгледаме три неща – броят на невроните, тяхната активност и свързаност.

  Невроните са нервни клетки, които обработват и предават електрохимични сигнали. В един човешки мозък има около 100 милиарда такива клетки.

  Всеки неврон изпраща сигнали по 200 пъти в секунда и е свързан с 1000 други неврона. Като умножим броят на невроните по броят на сигналите по броят на връзките между тях, получаваме 20 000 000 000 000 000 бита информация, която мозъкът ни обработва всяка секунда.

  Трябва да се вземе предвид, че само за един образ, мозъкът трябва да обработи стотици хиляди бита информация. А колко ще са нужни за да се сформира цяла мисъл? Или пък да се анализира сложна ситуация? Вероятно милиарди. Това все още е нищожно в сравнение с голямото число по-горе, но пък човекът приема всякакви сигнали от околната среда – звуци, миризми, картини, вкус, допир и т.н.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link