Още

  Защо хората имат нокти?

  Защо хората имат нокти?Има много теории за наличието на нокти при хората. Повечето се отнасят до човешката еволюция, свързвайки ги с ноктите при други животни. Ноктите на ръцете са особено полезни при изпълнението на ежедневни задачи, а тези на краката също могат да влязат в употреба, в зависимост от ситуацията. Ноктите може да са остатъци от дивото минало на човека, но хора, които са губили ноктите си, са съгласни, че всъщност са много по-нужни, отколкото вероятно си мислим.

  Според друга теория, ноктите са се появили с цел да предпазват деликатните върхове на пръстите. Това предположение се отхвърля от много експерти, които посочват, че при хората, изгубили перманентно ноктите си, чувствителната зона просто загрубява. Изглежда по-вероятно деликатната тъкан да се е появила поради наличието на ноктите, а не обратното.

  По-вероятната причина е, че ноктите просто са полезни. Те помагат на хората да драскат неща, обелват плодове, отварят храни, чоплят, разплитат възли и да изпълняват различни други задачи. В по-далечното минало, ноктите вероятно са помагали на ранните хора да пощят въшките и други насекоми и паразити от телата си, както днес го правят маймуните. Когато краката са били използвани повече като ръце, ноктите на краката също са изпълнявали подобна функция.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link