Още

  Защо небостъргачите в Хонконг имат дупка в средата

  В Хонконг, градът с един от най-красивите силуети, планът и проектирането на една сграда се определят както от архитекти и инженери, така и от специалисти по фън шуй. Тази древна китайска философия на позициониране на обекти и сгради в хармония с природата за постигане на благосъстояние е дълбоко вкоренена в културата на мегаполиса. Всичко – от ориентацията на сградата, формата й, разположението на входовете до позицията на мебелите – се смята, че влияе върху просперитета на бизнеса или на собствениците.

  MP21.Hong Kong skyline

  Заради тези разбирания специалисти по фън шуй консултират почти всеки нов план за домове, та дори и огромни архитектурни и инженерни проекти, строени в тази островна държава. Ето защо примерите за фън шуй са почти навсякъде в Хонконг. Науката за фън шуй е потушена в континенталната част на Китай по време на Културната революция през 1960 г., но прави драматично възраждане през последните години, особено на юг. Дори и с оглед на новите технологии, според които фън шуй е по-скоро суеверие, днес много корпорации заделят част от годишния си бюджет за фън шуй консултации. Някои от предложенията на фън шуй експертите са елементарни – като например къде да се позиционира бюрото на главния изпълнителен директор или поставяне на монети под килима. Други могат да бъдат по-сериозни – като разрушаване и  реконструкция на различни части от сградата. Когато известната централа на HSBC с два бронзови лъвове пред нея е построена в средата на 1980 г., ескалаторите са позиционирани според желанието на архитектите. Днес обаче те са преместени, за да се предпази сградата от зли духове. Кулата на Банката на Китай, от друга страна, напълно пренебрегва добрите фън шуй практики и днес се счита за нещастна сграда, която стои празна през по-голямата част от годината.

  Кулата на Банката на Китай, Cheung Kong Center и и сградата на HSBS
  Кулата на Банката на Китай, Cheung Kong Center и и сградата на HSBS

  Смята се също, че кулата, с нейните много остри ръбове, изпраща негативна енергия към околните обекти. Собственикът на център, който се намира срещу един от ръбовете на сградата, фалира и трябва да продаде имота. Правителственият дом, който също се намира срещу един от ъглите й, също се сблъсква със сериозен дял от неприятности. За да предотвратят подобни нещастия, от  HSBC поставят две приличащи на оръдия структури, които са насочени към сградата на Банката на Китай. Смята се, че те я защитават от страховитата отрицателна енергия, като я отклоняват обратно към нейния източник.

  1(1946)

  Много хора смятат, че растежът на Хонконг през последните години се дължи на добро планиране по фън шуй. Неговото географско местоположение с планините и водите е в пълно съответствие с принципите на древната наука. Легендата твърди, че тези планини са дом на дракони, за които се смята, че са носител на мощна положителна енергия. Тази енергия през Хонконг, когато драконите тръгват към морето, за да се изкъпят в него.

  Това обяснява защо много сгради по водолинията имат зейнали дупки в средата. Тези дупки осигуряват на драконите безпрепятствен път до водата, така че ветровете на положителна енергия да продължат да текат през града.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link