юли 31, 2012
35717 Views

10 мита за човешкия мозък

Автор:
Мозъкът остава активен след обезглавяване

Имало е времена, когато обезглавяването е било предпочитан метод за екзекуции, станал доста популярен предимно благодарение на гилотината. Макар много страни отдавна да са се разделили с този начин на екзекуции, той все още се практикува от някои правителства и терористи. Гилотината се появява в търсенето на бърза и сравнително хуманна смърт. Но колко бърза е всъщност? Ако ви отрежат главата (малко вероятно), дали ще продължите да виждате, макар и за няколко секунди?

10 мита за човешкия мозък

Тази идея се заражда по време на Френската революция, по същото време, когато гилотината влиза в употреба. На 17 Юли 1793г. Шарлот Кордей била екзекутирана за убийството на журналиста, политик и революционист Жан Пол Марат. Той намерил смъртта си заради радикалните си идеи и тълпата нямала търпение да види как Кордей ще си плати. След като острието се спуснало, главата на жената паднала и един от екзекуторите я вдигнал и я ударил по бузата.

Според очевидците, очите на Кордей погледнали към мъжа и лицето й изразило възмущение. След този инцидент се развила практиката след гилотината тълпата да вика на отрязаните глави да мигат и някои твърдят, че те наистина го правили и то в продължение на 30 секунди след обезглавяването.

Друга случка, демонстрираща съзнание след обезглавяване датира от 1905г. Френският физик д-р Габриел Бюру присъствал на обезглавяването на един мъж. Веднага след това пише: „Клепачите и устните работеха в неравни ритмични контракции за около пет или шест секунди.” Докторът извикал името на мъртвеца и клепачите му „бавно се вдигнали, без никакви спазматични контракции и зениците се фокусирали”. Това станало на два пъти, но при третото повикване вече не получавал реакция.

Тези истории изглежда потвърждават, че е възможно човек да остане в съзнание за няколко секунди след като е бил обезглавен. Повечето днешни експерти обаче смятат, че реакциите, които са описани по-горе всъщност са мускулни рефлекси, а не съзнателни движения. Спре ли се достъпа на кислород до мозъка, той веднага изпада в кома и започва да умира. Според д-р Харолд Хилман, съзнанието се губи до 2-3 секунди, поради рязкото спиране на кръвообращението.

И макар да не е абсолютно невъзможно някой да остане в съзнание след обезглавяване, наистина е много малко вероятно. Хилман споделя също, че гилотината е всичко друго, но не и безболезнена. При нея смъртта настъпва вследствие на отделянето на мозъка от гръбначния стълб, което със сигурност предизвиква адска болка. Това е една от причините гилотината и изобщо обезглавяването днес да не е сред приетите методи за екзекуция в повечето страни по света.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Етикети:
· ·
Категория:
Избрани · Човекът
loading...

Comments to 10 мита за човешкия мозък

 • “Можеш да се учиш чрез подсъзнателни съобщения” – да, можеш – прочетете за Сугестологията, създадена от покойния Георги Лозанов.

  “Психологията изучава поведението и мисловните процеси” – две школи от младата западна наука Психология наблягат предимно на изучаването на поведението и мисловните процеси. Просто масово се пропагандират идеите им и затова са превзели отвътре науката. Все пак обслужват материалистични интереси.
  Психологията преди всичко се занимава с невидимото… душата, съзнанието, сънищата, чувствено-емоционалния и интелектуалния живот, несъзнаваното…

  Nosce te ipsum август 4, 2012 00:55 Отговор
 • ние ползваме само материалната част от мозъка като клетки и т.н..но останалите 90 процента са свързани със подсъзнание, способности, много силен ум…говори се, че Айнщайн е използвал 22 процента от мозъка си…оттам си правете изводи

  Ивв октомври 5, 2012 04:59 Отговор
  • Хаха. Аман от прости хора.

   Ристу октомври 16, 2012 02:32 Отговор
 • “Джудас Прийст” междудругото. 🙂

  Marinella октомври 20, 2014 22:47 Отговор
 • Всъщност това за 10-те процента не е изобщо мит! Нещата са обаче доста по-сложни – първо, човек има обикновено между 80-100 до към 400 милиарда неврона. Второ човек ползва за съзнателните дейности около 16-17% от тях, останалите отиват за несъзнателни дейности като дишане, регулиране на температурата и т.н. Та от тези 16-17 процента и по-скоро от сигналите, протичащи между тях, само една малка част са реално осъзнати и контролирани, което прави общия процент доста по-малък от 10%. Предполага се, че всичко това не е случайно, тъй като ако осъзнато човек можеше да ползва временно пълния капацитет на мозъка си, то биха се изключили дадени поддържащи процеси в тялото. Но фактите са такива, тъй че това изобщо не е мит!

  Max октомври 22, 2014 13:37 Отговор
 • Използваме 10% от УМСТВЕНИЯ си капацитет, не от физическия капацитет на мозъка. Ако това не е вярно – на какво се дължи разликата в коефициента на интелигентност между хората с най-нисък такъв и тези с най-висок?

  Лора октомври 23, 2014 08:41 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title