юли 31, 2012
35718 Views

10 мита за човешкия мозък

Автор:
Използваме само 10% от мозъка си

Това сме го чували безброй пъти. Дори известни личности като Албърт Айнщайн и Маргарет Мийд са били цитирани да го казват. Този мит е може би най-известният и това се дължи на огромното медийно внимание. Откъде произлиза обаче? Много източници сочат, че психологът Уилям Джеймс през 1900-те години е казал, че „средностатистическият човек обикновено реализира само една малка част от своя потенциал”. По някакъв начин това се изменило в твърдението, че използваме 10% от мозъка си.

10 мита за човешкия мозък

Изображение: fav.me/d3j01yu

Ако се замислите, това изглежда доста объркващо. Защо ще имаме пропорционално най-големия мозък, но няма да можем да го използваме целия? Много хора са размишлявали по идеята, писали са книги и са продавали продукти, с които ни помагат да усвоим останалите 90%. Вярващите в паранормалните способности казват, че именно хората, които могат да използват по-голяма част от мозъка си имат тези специални способности.

Истината обаче е друга. Освен с тези 100 милиарда неврони, мозъкът също така е пълен и с други видове клетки, които постоянно са в употреба. Можем да пострадаме необратимо само при лека травма на малка част от мозъка, в зависимост къде точно е нанесена, така че няма начин в действителност да използваме само 1/10 от него.

Мозъчните скенери показват, че независимо какво правим, мозъкът ни винаги е активен. Някои зони са по-активни от други, но освен при мозъчните увреждания, няма част, която да не функционира.

Научихме някои доста интересни неща за човешкия мозък, то не могат да се сравняват с това, което все още не знаем. Истината е, че това, което е в главата ни все още си остава една от най-големите загадки за човечеството и можем само да се надяваме, че някой ден ще успеем да го разкодираме.

 

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Етикети:
· ·
Категория:
Избрани · Човекът
loading...

Comments to 10 мита за човешкия мозък

 • “Можеш да се учиш чрез подсъзнателни съобщения” – да, можеш – прочетете за Сугестологията, създадена от покойния Георги Лозанов.

  “Психологията изучава поведението и мисловните процеси” – две школи от младата западна наука Психология наблягат предимно на изучаването на поведението и мисловните процеси. Просто масово се пропагандират идеите им и затова са превзели отвътре науката. Все пак обслужват материалистични интереси.
  Психологията преди всичко се занимава с невидимото… душата, съзнанието, сънищата, чувствено-емоционалния и интелектуалния живот, несъзнаваното…

  Nosce te ipsum август 4, 2012 00:55 Отговор
 • ние ползваме само материалната част от мозъка като клетки и т.н..но останалите 90 процента са свързани със подсъзнание, способности, много силен ум…говори се, че Айнщайн е използвал 22 процента от мозъка си…оттам си правете изводи

  Ивв октомври 5, 2012 04:59 Отговор
  • Хаха. Аман от прости хора.

   Ристу октомври 16, 2012 02:32 Отговор
 • “Джудас Прийст” междудругото. 🙂

  Marinella октомври 20, 2014 22:47 Отговор
 • Всъщност това за 10-те процента не е изобщо мит! Нещата са обаче доста по-сложни – първо, човек има обикновено между 80-100 до към 400 милиарда неврона. Второ човек ползва за съзнателните дейности около 16-17% от тях, останалите отиват за несъзнателни дейности като дишане, регулиране на температурата и т.н. Та от тези 16-17 процента и по-скоро от сигналите, протичащи между тях, само една малка част са реално осъзнати и контролирани, което прави общия процент доста по-малък от 10%. Предполага се, че всичко това не е случайно, тъй като ако осъзнато човек можеше да ползва временно пълния капацитет на мозъка си, то биха се изключили дадени поддържащи процеси в тялото. Но фактите са такива, тъй че това изобщо не е мит!

  Max октомври 22, 2014 13:37 Отговор
 • Използваме 10% от УМСТВЕНИЯ си капацитет, не от физическия капацитет на мозъка. Ако това не е вярно – на какво се дължи разликата в коефициента на интелигентност между хората с най-нисък такъв и тези с най-висок?

  Лора октомври 23, 2014 08:41 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title