Още

  10 неща, които не знаехте за Чингис хан

  От 1206г до смъртта си през 1227г, монголският водач Чингис хан успява да завладее повече от 30 милиона кв. км. територия – повече от който и да е друг в историята. Той чертае кървава пътека през Азия и Европа, оставяйки милиони жертви, но също така модернизира монголската култура, дава религиозна свобода и отваря връзката между Изтока и Запада. Научете 10 неща за велик владетел, който е бил не само военен гений, но също брилянтен политик и свиреп войн.

  1. Чингис не е истинското му име

  Мъжът, който се превръща в Чингис хан, се ражда по крайбрежието на река Онон, някъде през 1162г, и е кръстен Темуджин, което означава „железен“ или „ковач“. Получава името Чингис хан чак през 1206г, когато е обявен за водач на монголците по време на племенен съвет, известен като „курултай“.

  Макар „хан“ да е титла с традиционното значение „водач“, историците все още не са сигурни откъде произлиза „Чингис“. Може да е означавало „океан“ или „справедлив“, но в контекст обикновено се превежда като „върховен водач“.

  Чингис не е истинското му име

  2. Имал е тежко детство

  Още от малък Чингис е принуден да се примири с бруталността на живота в монголските степи. Враждебните татари убиват баща му, когато той е едва на 9, а по-късно племето прокужда семейството му и майка му е принудена да отглежда седемте си деца сама.

  Чингис ловува и събира плодове, за да оцелява, а като по-голям вероятно дори убива своя полубрат при разпра за храна. През тийнейджърските му години, Чингис и младата му жена са отвлечени от враждебни кланове и той прекарва известно време като роб, преди да успее да избяга.

  Въпреки всички трудности, Чингис се доказва като добър войн и водач. След като събира армия от поддръжници, той започва да сформира съюзи с водачите на важни племена. До 1206г успешно обединява степните конфедерации под своя флаг и започва да насочва вниманието си към чужди завоевания.

  3. Никой не е сигурен как е изглеждал

  За толкова важна историческа фигура, днес знаем изключително малко за личния живот на Чингис хан и неговия външен вид. До днес не са оцелели никакви негови портрети или скулптури, а малкото информация, с която разполагат историците, често си противоречи или няма как да бъде потвърдена.

  Повечето исторически извори го описват като висок и силен мъж с дълга коса и гъста брада. Вероятно най-изненадващото описание идва от персийския историк от 14-и век Рашид ад-Дин, според който Чингис е имал червена коса и зелени очи.  Той не е срещал хана лично, но такива черти са били срещани сред етнически разнообразните монголци.

  Още публикации

  Коментари

  1. „За разлика от повечето имперски владетели, Чингис хан приемал разнообразието на своите нови територии. “
   Именно империите са религиозно толерантни. Защото за тях е важно да има колкото се може по-малко недоволство сред хората. Докато народите си плащат данъците, участват във военните походи и са кротки, няма никакво значение на какви богове се кланят. Пример е Римската империя, Византия (в която са живели и юдеи и мюсюлмани), Руската и Британската империи. Малките националистични държави се опитват да наложат една религия на всичките си поданици и единно национално самосъзнание.
   Поздрави!

  2. Измисля първото биооръжие-със дни обстрелва с катапулти заредени с трупове на избито население даден обсаден град.Счита се че го е правил за удоволствие.За гадаенето по червата на заколени деца само ще загатна.И още нещо за преславения монгол-Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили в битка , станала известна като “Овчата битка”.

   “…тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи”

   Ибн Ал Хасир

   Пред българите всички са равни!….Да пребъде България!!

  3. В статия за Прабългарите, писана от турски историк, който респективно е черпил сведения от руски хроникьор (време по което, не все още не е укривана историята от руснаците), имаше по описани доста теми и думи на Старобългарски. Едната от тях се отнасяше, за почитанието на българите към вълците! Пишеше в превод „чингиз“ означава вълк! Прабългарите са първите хора, които започват да ги опитомяват!

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови