май 2, 2015
44332 Views

10 неща, които не знаехте за Чингис хан

Автор:

От 1206г до смъртта си през 1227г, монголският водач Чингис хан успява да завладее повече от 30 милиона кв. км. територия – повече от който и да е друг в историята. Той чертае кървава пътека през Азия и Европа, оставяйки милиони жертви, но също така модернизира монголската култура, дава религиозна свобода и отваря връзката между Изтока и Запада. Научете 10 неща за велик владетел, който е бил не само военен гений, но също брилянтен политик и свиреп войн.

1. Чингис не е истинското му име

Мъжът, който се превръща в Чингис хан, се ражда по крайбрежието на река Онон, някъде през 1162г, и е кръстен Темуджин, което означава „железен“ или „ковач“. Получава името Чингис хан чак през 1206г, когато е обявен за водач на монголците по време на племенен съвет, известен като „курултай“.

Макар „хан“ да е титла с традиционното значение „водач“, историците все още не са сигурни откъде произлиза „Чингис“. Може да е означавало „океан“ или „справедлив“, но в контекст обикновено се превежда като „върховен водач“.

Чингис не е истинското му име

2. Имал е тежко детство

Още от малък Чингис е принуден да се примири с бруталността на живота в монголските степи. Враждебните татари убиват баща му, когато той е едва на 9, а по-късно племето прокужда семейството му и майка му е принудена да отглежда седемте си деца сама.

Чингис ловува и събира плодове, за да оцелява, а като по-голям вероятно дори убива своя полубрат при разпра за храна. През тийнейджърските му години, Чингис и младата му жена са отвлечени от враждебни кланове и той прекарва известно време като роб, преди да успее да избяга.

Въпреки всички трудности, Чингис се доказва като добър войн и водач. След като събира армия от поддръжници, той започва да сформира съюзи с водачите на важни племена. До 1206г успешно обединява степните конфедерации под своя флаг и започва да насочва вниманието си към чужди завоевания.

3. Никой не е сигурен как е изглеждал

За толкова важна историческа фигура, днес знаем изключително малко за личния живот на Чингис хан и неговия външен вид. До днес не са оцелели никакви негови портрети или скулптури, а малкото информация, с която разполагат историците, често си противоречи или няма как да бъде потвърдена.

Повечето исторически извори го описват като висок и силен мъж с дълга коса и гъста брада. Вероятно най-изненадващото описание идва от персийския историк от 14-и век Рашид ад-Дин, според който Чингис е имал червена коса и зелени очи.  Той не е срещал хана лично, но такива черти са били срещани сред етнически разнообразните монголци.

loading...

1 2 3

Категория:
Личности
loading...

Comments to 10 неща, които не знаехте за Чингис хан

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *