май 2, 2015
28198 Views

10 неща, които не знаехте за Чингис хан

Автор:

Най-верните му генерали са били негови бивши врагове

4. Най-верните му генерали са били негови бивши врагове

Чингис хан имал набито око за таланта и често повишавал своите офицери на базата на техните умения и опит, а не според тяхната класа, фамилия или връзки.

Един известен пример за това е от 1201г, когато по време на битка с друго племе Чингис едва не бил убит, след като стрела поразила коня му. След победата, той отишъл при пленниците и настоял да научи кой е отговорен за това. Един от войниците се изправил и признал, че той бил стрелецът. Впечатлен от смелостта на войника, Чингис го взел в своята армия и му дал името “Джебе”, означаващо “стрела”.

Заедно с известния генерал Сабутай, Джебе се превръща в един от най-добрите монголски командири по време на завоеванията в Азия и Европа.

5. Рядко оставял неуредени сметки

Чингис хан често давал на кралствата възможност мирно да се предадат, но не се колебаел да унищожи всяка съпротива.

Едно от най-известните му отмъщения е през 1219г, когато шахът на Хорезъмската империя нарушава мира с монголците. Чингис предлага на шаха ценно търговско споразумение за размяна на стоки по Пътя на коприната, но когато първите му емисари са убити, разяреният хан отговаря като отприщва цялата сила на монголските хорди върху хорезъмските територии в Персия.

Последвалата война оставя след себе си милиони убити, а империята на хорезъм-шаховете – в руини. Но Чингис хан не спира до там. Той последва победата си с поход на изток и нова война, този път срещу Тангутската империя, отказала да предостави войска в подкрепа на инвазията на Хорезъмската империя, а след това и за войната срещу мюсюлманите.

Макар да бил женен за дъщерята на владетеля на Тангутската империя, Чингис хан наредил цялото кралско семейство да бъде екзекутирано. Оцелява само един наследник, който обаче по-късно е убит от сина на Чингис и тангутските територии биват присъединени към Монголската империя.

6. Отговорен е за смъртта на 40 милиона души

Макар да е невъзможно да знаем точно колко хора са били избити по време на монголските завоевания, много историци поставят броя им някъде около 40 милиона. Преброяванията от Средновековието показват, че населението на Китай се е стопило с десетки милиони по времето на Чингис хан, а според някои изчисления той може да е убил ¾ от населението на днешен Иран по време на войната си с Хорезъмската империя.

Всичко на всичко, монголските нападения може да са довели до смъртта на 11% от световното население.

loading...

1 2 3

Категория:
Личности
loading...

Comments to 10 неща, които не знаехте за Чингис хан

 • Супер статия! Много неща не знаех. Браво на автора или авторите. 🙂

  Десислава май 4, 2015 11:36 Отговор
 • “За разлика от повечето имперски владетели, Чингис хан приемал разнообразието на своите нови територии. ”
  Именно империите са религиозно толерантни. Защото за тях е важно да има колкото се може по-малко недоволство сред хората. Докато народите си плащат данъците, участват във военните походи и са кротки, няма никакво значение на какви богове се кланят. Пример е Римската империя, Византия (в която са живели и юдеи и мюсюлмани), Руската и Британската империи. Малките националистични държави се опитват да наложат една религия на всичките си поданици и единно национално самосъзнание.
  Поздрави!

  Венелин юни 1, 2016 12:42 Отговор
 • Измисля първото биооръжие-със дни обстрелва с катапулти заредени с трупове на избито население даден обсаден град.Счита се че го е правил за удоволствие.За гадаенето по червата на заколени деца само ще загатна.И още нещо за преславения монгол-Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили в битка , станала известна като “Овчата битка”.

  “…тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи”

  Ибн Ал Хасир

  Пред българите всички са равни!….Да пребъде България!!

  Волк юни 8, 2016 23:15 Отговор
 • В статия за Прабългарите, писана от турски историк, който респективно е черпил сведения от руски хроникьор (време по което, не все още не е укривана историята от руснаците), имаше по описани доста теми и думи на Старобългарски. Едната от тях се отнасяше, за почитанието на българите към вълците! Пишеше в превод “чингиз” означава вълк! Прабългарите са първите хора, които започват да ги опитомяват!

  Жоро декември 3, 2019 12:36 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu