май 2, 2015
28212 Views

10 неща, които не знаехте за Чингис хан

Автор:

Бил е толерантен към различните религии

7. Бил е толерантен към различните религии

За разлика от повечето имперски владетели, Чингис хан приемал разнообразието на своите нови територии. Той въвел закони, с който гарантирал религиозната свобода на всеки и дори освобождавал от данъци местата за поклонение. Този толеранс имал и политическа страна – ханът знаел, че щастливите поданици нямало да въстанат. Въпреки всичко, монголците имали много свободно отношение към религията.

Докато Чингис и мнозина други се осланяли на шаманизма, почитайки духовете на небето, ветровете и планините, народите от степите били най-различни и включвали несторианци, будисти, мюсюлмани и други.

8. Създал е една от първите международни пощенски системи

След лъка и коня, следващото най-ефективно оръжие на монголците била обширната им комуникационна система. Един от първите декрети на хана е сформирането на конна куриерска система, наречена Ям.

Средновековният експрес се състоял от добре организирани поредици постове и станции, разположени из империята. Спирайки за почивка или смяна на коня на всеки няколко километра, ездачите лесно изминавали по 360км на ден.

Системата позволявала преноса на стоки и информация с безпрецедентна скорост, но служила също и като очите и ушите на хана. Благодарение на Яма, той следял военните и политически развития в империята и поддържал връзка с голямата си мрежа от шпиони и скаути.

9. Никой не е сигурен как е умрял и къде е погребан

Една от най-големите загадки около Чингис хан е неговият край. Според най-популярната версия, той починал през 1227г след падане от кон, но има всякакви теории – от малария до стрела в коляното. Една от най-спорните може би е, че е бил убит, докато се е опитвал да изнасили китайска принцеса.

Както и да е умрял, ханът се е погрижил гробът му да остане в тайна. Според легендата, участващите в погребалното шествие избили всеки, когото срещнали по пътя си, а след това отъпкали земята с конете си, за да прикрият мястото на погребението. Гробницата вероятно се намира някъде около монголската планина Бурхан Халдун, но и до днес никой не знае къде точно.

Руснаците се опитали да заличат спомена за него

10. Руснаците се опитали да заличат спомена за него

Днес Чингис хан е национален герой и основоположник на Монголия, но по времето на Съветския съюз през 20-и век, дори споменаването на името му било забранено. Надявайки се да унищожат монголския национализъм, руснаците се опитали да заличат спомена за хана, като го премахнали от учебниците и забранили на хората да ходят на поклонение до рожденото му място в Хентий.

В крайна сметка Чингис хан се завръща в монголската история, когато страната печели независимостта си в началото на 90-те и днес е популярен мотив в монголската култура.

Бонус факт

Чингис хан е имал много съпруги, които вероятно са му родили стотици или дори хиляди деца. Според известно проучване от 2003г, днес 1 на 200 мъже носят Y хромозома, дошла от Чингис хан. Това може да означава, че 0.5% от мъжкото население са негови роднини.

loading...

1 2 3

Категория:
Личности
loading...

Comments to 10 неща, които не знаехте за Чингис хан

 • Супер статия! Много неща не знаех. Браво на автора или авторите. 🙂

  Десислава май 4, 2015 11:36 Отговор
 • “За разлика от повечето имперски владетели, Чингис хан приемал разнообразието на своите нови територии. ”
  Именно империите са религиозно толерантни. Защото за тях е важно да има колкото се може по-малко недоволство сред хората. Докато народите си плащат данъците, участват във военните походи и са кротки, няма никакво значение на какви богове се кланят. Пример е Римската империя, Византия (в която са живели и юдеи и мюсюлмани), Руската и Британската империи. Малките националистични държави се опитват да наложат една религия на всичките си поданици и единно национално самосъзнание.
  Поздрави!

  Венелин юни 1, 2016 12:42 Отговор
 • Измисля първото биооръжие-със дни обстрелва с катапулти заредени с трупове на избито население даден обсаден град.Счита се че го е правил за удоволствие.За гадаенето по червата на заколени деца само ще загатна.И още нещо за преславения монгол-Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили в битка , станала известна като “Овчата битка”.

  “…тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи”

  Ибн Ал Хасир

  Пред българите всички са равни!….Да пребъде България!!

  Волк юни 8, 2016 23:15 Отговор
 • В статия за Прабългарите, писана от турски историк, който респективно е черпил сведения от руски хроникьор (време по което, не все още не е укривана историята от руснаците), имаше по описани доста теми и думи на Старобългарски. Едната от тях се отнасяше, за почитанието на българите към вълците! Пишеше в превод “чингиз” означава вълк! Прабългарите са първите хора, които започват да ги опитомяват!

  Жоро декември 3, 2019 12:36 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu