Още

  10 драматични момента от най-шокиращите покушения

  Има моменти в историята, когато е изглеждало сякаш целият свят е спрял. Такъв е онзи петък на 22 ноември, когато младият президент Кенеди преминава по Дейли Плаза в Далас. За момент, денят изглежда прекрасен и надеждите са високи, тогава се чуват изстрели, Джаки се хвърля към задната част на автомобила и светът се сбогува с Кенеди. Всички сме виждали снимки и записи от този момент. Следните 10 снимки обаче са уловили случващото се буквално секунди след някои от най-шокиращите и определящи моменти в историята.

  Мартин Лутър Кинг Младши

  10 снимки от най-шокиращите покушения

  Мартин Лутър Кинг е един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права, американски духовник и общественик. През 1963г той организира Похода до Вашингтон и произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. На следващата година става най-младият нобелов лауреат за мир, благодарение на усилията му срещу расовата дискриминация.

  На 4 април 1968г Лутър Кинг е прострелян докато стои на балкона на 2-рия етаж на мотел Лорейн в Мемфис и по-късно умира в болницата. За негов убиец е посочен Джейм Ърл Рей, но според преобладаващите теории, в заговора са замесени правителствените агенции ФБР и ЦРУ.

  Пет дни след смъртта на Кинг, в САЩ е обявен ден на национален траур – първият път, когато това се прави за чернокож. 300 000 души присъстват на погребението му.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link