Още

  10 драматични момента от най-шокиращите покушения

  Робърт Ф. Кенеди

  Убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963г е шок за целия свят, но най-вече за Боби и семейство Кенеди. Смъртта на брат му, променя Боби и той вече никога не е същият. Година по-късно, демократическата партия кани Робърт Кенеди да даде реч на събитие, на което ще се прожектира филм за живота на брат му. Когато присъстващите в залата чуват името му, всички стават на крака и го аплодират в продължение на 22 минути. Тогава, Боби изнася една от най-паметните си речи, завършвайки с цитат на Шекспир: „…И когато умре, вземете го и го нарежете на малки звезди, той ще направи небето толкова красиво, че всички ще се влюбят в нощта и ще спрат да боготворят слънцето.“

  10 снимки от най-шокиращите покушения

  Когато през 1968г, Кенеди разбира за убийството на Мартин Лутър Кинг, той изнася реч пред жителите на Индианаполис. Говори за това колко е важно именно в такъв момент да има разбирателство и търпимост между расите. В цяла Америка избухват бунтове, но не и в Индианаполис, където речта на сенатора определено оказва ефект.

  На изборите, Боби печели мнозинството в Небраска и Индиана, но губи Орегон. Неговата цел обаче е Калифорния. Когато научава, че е спечелил и в слънчевия щат, той изнася реч пред своите поддръжници малко след полунощ на 5 юни 1968г в хотел в Лос Анджелис.

  След края на речта си, сенаторът си тръгва, но решава да мине през кухнята на хотела, въпреки възраженията на охраната му. Само минута по-късно, на пътя му се изпречва палестинеца Сирхан Сирхан, който открива огън по Боби и антуража му. Няколко човека се хвърлят към нападателя, за да го обезоръжат. Докато Кенеди лежи на пода в кухнята, келнерът Хуан Ромеро надига главата му и слага в ръката му молитвена броеница.

  Няколко десетилетия по-късно се разбира, че убийството е записано на касетофон от полски репортер. След анализ на записа, почти със сигурност може да се твърди, че Сирхан не е действал сам и се чува поне още един пистолет.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови