Още

  10 драматични момента от най-шокиращите покушения

  Малкълм Екс

  10 снимки от най-шокиращите покушения

  Малкълм Литъл обира богати бели семейства в Бостън през 1945г, но е заловен и осъден на 10 години затвор. Докато излежава присъдата си, той чете много, изгражда контакти с тъмнокожи мюсюлмани, спира цигарите и обявява, че никога не се е чувствал по-свободен в живота си.

  Когато през 1952г е пуснат от затвора, Малкълм Литъл сменя името си на Малкълм Екс (от английски: екс = бивш), за да покаже, че вече не е роб. През следващите години, неговата популярност нараства, той разпространява исляма сред чернокожите и дори служи за вдъхновение на Касиус Клей да стане мюсюлманин и да се прекръсти на Мохамед Али.

  В началото на 60-те години, Малкълм започва да получава смъртни заплахи. Тогава, на 21 февруари 1965г, докато се готви да произнесе реч в зала в Манхатън, някой измежду 400-те присъстващи извиква „Негър! Извади ръката си от джоба ми!“. Докато Малкълм се опитва да внесе ред в залата, мъж от предния ред се втурва към него и го прострелва веднъж в гърдите с рязана двуцевка. Двама други мъже също се затичват към сцената и прострелват Малкълм в рамото, ръцете и краката.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови