Още

  10 драматични момента от най-шокиращите покушения

  Ануар Садат

  Ануар Садат е президент на Египет от 1970г до 1981г. През 1977г той е първият арабски лидер, който прави официално посещение в Израел и се среща с Менахем Бегин, държавният глава на страната. На следващата година, с помощта на американския президент Джими Картър, се сключва Кемпдейвидското споразумение, за което Садат и Бегин са наградени с Нобелова награда за мир.

  10 снимки от най-шокиращите покушения

  Споразумението е посрещнато с бурни реакции в арабски свят и е смятано за предателство на каузата, целяща унищожаването на Иран от страна на Египет. През последните години от управлението на Садат опозицията се засилва поради отчаяните опити на режима да се задържи на власт чрез насилствени мерки.

  На 6 октомври 1981г, по време на годишния парад на победата в Кайро, Садат е убит от Халид Исламбули, който изпразва картечницата си по президента. Освен Садат, убити са още 11 други, включително посланика на Куба, омански генерал и Самир Хелми, началникът на централната агенция по финансови ревизии. 28 са ранени, включително вицепрезидента Хосни Мубарак и четирима американски военни.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови