Още

  11 факта за кучетата, които може и да не знаете

  Ако си мислите, че знаете абсолютно всичко за кучетата, то помислете пак. Въпреки, че кучетата са живели заедно с хората в продължение на много, много време, то все още може да има нещо, свързано с тези животни, което да успее да ви изненада. Например, беше ли ви известен фактът, че кучешкият нос е чувствителен не само към миризмата, но е толкова уникален и мултифункционален, че буквално можем да го наречем „вграден мини компютър”?

  Ние от екипа на ИскамДаЗнам решихме да споделим с Вас интересни и необикновени факти за кучетата, надявайки се, че и този път ще успеем да ви представим нещо ново, което досега не сте чували:

  1. Кучетата не са произлезли от вълците

  Вярвате или не, вълците, които познаваме днес не са прародителите на кучетата. Кучетата са произлезли от съвсем различен животински вид, който е изчезнал преди хиляди години.

  Съвременните вълци, обитаващи териториите на Америка и Европа са само далечни роднини на кучетата, независимо от факта, че ДНК-то им съвпада на 99%.

  2. Кучетата са истински шампиони в разнообразието си от размери и форми

  Вследствие създаването на нови породи кучета, днес те са наистина много на брой – с различни цветове, размери, форми, космена покривка и други физически характеристики. Общият брой кучешки породи е по-голям от този на всеки друг животински вид – независимо дали става дума за домашни или диви животни. Вярва се, че в света има повече от 400 вида породи кучета. И предвид изкуствената селекция, съвсем възможно е понастоящем да са доста на 400.

  3. Кучетата имат… втори нос

  Вторият нос на кучетата е известен като Якобсонов или вомероназален орган. Якобсоновият орган не е такъв, който да долавя миризмите в традиционния смисъл на думата, както ние хората го правим. Чрез него се улавят летливите субстанции (основно феромоните) и това е причината този орган да обуславя поведението на животните когато става дума за социално и полово общуване. С две думи – кучетата имат два носа – един чувствителен и един още по-чувствителен.

  4. Кучешкият нос има свой собствен, уникален отпечатък

  Аналогично на пръстовите отпечатъци на хората, отпечатъкът на кучешкия нос също е уникален за всяко куче и може да се използва за идентифицирането му. Точно така – няма две кучета с напълно еднакви отпечатъци на носа. От клуба Canadian Kennel са използвали отпечатъци от носовете на кучетата, за да установяват самоличността им от 1938-ма насам.

  5. Понякога кучетата се преструват на болни, само и само за да получат внимание

  Много често собствениците на кучета казват, че любимците им са се научили да се преструват, че са болни или ранени, за да получат повече внимание. В крайна сметка – те наистина се учат бързо.

  6. Кучетата могат да разпознават цветове

  В продължение на много години е съществувало схващането, че кучетата виждат заобикалящия ги свят в черно-бели окраски. Всъщност, кучетата могат да виждат някои цветове, но не толкова ясно колкото хората. Те виждат зелено, жълто и синьо, както и нюансите им, но са неспособни да разпознаят червения цвят, който виждат като тъмносив.

  7. Кучетата могат да се усмихват

  Кучетата се усмихват, но не винаги по същите причини, поради които ние, хората, правим това. Както изглежда, кучетата се усмихват, за да накарат собственика си да им обърне внимание и да ги приласкае. Но усмивката на кучето невинаги означава, че то е щастливо, възможно е просто да е изнервено. Каквато и да е причината за кучешката усмивка обаче – не можем да отречем, че тя изглежда невероятно симпатично.

  8. Кучетата спят по гръб единствено на място, на което се чувстват сигурни

  Спането по гръб е присъщо единствено за домашните животни, което не е никак изненадващо като се има предвид, че това е поза, която ги прави уязвими. И дори домашните кучета не биха легнали по гръб ако не се чувстват в безопасност. Обратното обаче – ако кучето ви никога не спи по гръб, съвсем не означава, че кучето ви не се чувства сигурно. Понякога позата на сън е изцяло плод на личното предпочитание на животното.

  9. Кучетата не изпитват вина

  Много собственици на кучета вярват, че домашният им любимец се чувства виновен в дадена ситуация, но учените казват, че това виновно изражение е единствено естествената реакция на кучето към жестовете и моментното поведението на собственика. Чувството на вина е изключително сложна емоция, а кучето просто се страхува да не изпадне в беда. От друга страна, кучето се научава, че когато погледне виновно, с поглед сякаш казващ „съжалявам”, то сърцето на собственика му просто се разтапя.

  10. Кучетата инстинктивно търсят контакт с хората

  През повечето време инстинктите на малкото кученце му казват, че има най-големи шансове да оцелее ако е в близост до човек, обикновено до собственика си. Това е и причината много кучета да чувстват безпокойство когато са оставени сами вкъщи: в такива моменти на тях им се струва, че са били изоставени завинаги и повече никой няма да се грижи за тях повече.

  11. Кучетата са много силно привързани към хората

  Много бозайници са способни да изпитват емоции – любов, страх и безпокойство, но за кучетата е доказано, че изпитват много повече емоции от който и да било друг бозайник. В допълнение, кучетата разбират както езика на тялото на хората, така и интонацията им.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link