Още

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  7. Изпускане на газове

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Всяко нещо, което ядем или пием ни причинява газове. Всъщност, за нормално се смята човек да изпуска по около 2л газ всеки ден.

  Особено характерната миризма обаче идва от колониите бактерии в чревния тракт. Когато те преобразуват храната в полезни вещества, микробите произвеждат миризлив остатъчен продукт от сероводород, чиято миризма напомня на развалени яйца.

  Също като повечето от нас, бактериите най-много обичат сладкото. Захарите в млякото, плодовете и бобовите храни водят до образуването на повече газове.

  8. Смях

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Чувате края на вица и ви обзема особено чувство: изпитвате неконтролируемото желание да издавате спастични звуци. Смехът е странно нещо. Защо се смеем?

  Психолозите смятат, че той е поведенчески отговор, който служи като сигнал към другите, предаващ позитивни емоции, намаляващ стреса и допринасящ за сплотяването на групата. По същите тези причини се смеят шимпанзетата и орангутаните.

  Всъщност, има теория, че смехът е еволюирал от грухтенето. Когато нашите древни предшественици се боричкали, те грухтели и това постепенно се е превърнало в смях.

  9. Мигане

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Не е толкова странно, че мигаме: за една десета от секундата това действие почиства очите и ги овлажнява. Странно е обаче, че не забелязваме как светът се скрива на всеки 2 до 10 секунди!

  Учените са открили, че човешкият мозък има таланта да игнорира моментните затъмнения. Мигането потиска активността в няколко зони на мозъка, които са отговорни за засичането на промени в околната среда. Това е причината да не ви прави впечатление.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови