фев. 14, 2014
52720 Views

15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

Автор:
10. Разсейване

15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

Независимо колко много се опитваме да се фокусираме в някоя ежедневна задача като например миенето на зъби или чакане на опашката за кафе, невъзможно е да не се отнесем поне за малко. За щастие, това е нещо хубаво и стимулира креативността и въображението.

Вместо да остава напълно фокусирано върху скучна и позната задача, невроучените са открили, че вниманието ни често се лута и в 13% от времето се отнасяме.

11. Триизмерно виждане

15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

Как така имаме две очи, а виждаме триизмерно? Всъщност това е трик на мозъка. Той улавя леката разлика между образите от лявото и дясното око, след което използва двете версии на сцената и реконструира дълбочината й.

За близко намиращ се обект, мозъкът регистрира събирането на очите или ъгъла, под който те се фокусират върху обекта, за да прецени колко далеч се намира той.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Когато зърваме нещо в движение, подсъзнателно преценяваме дистанцията като регистрираме паралакса. Това е разликата в скоростта, с която близките и далечните обекти изглежда се движат, докато ги подминаваме. Интересно, нали?

12. Иглички

15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

Всички сме изпитвали онова странно чувство все едно някой ни боде със стотици иглички едновременно. Дали се е случило, след като сте си държали краката кръстосани твърде дълго или сте спали върху ръката си, знаете че боцкащото усещане ще изчезне постепенно. Но каква е причината за него?

Случва се, когато приложите твърде много тежест или натиск върху нерв, с което временно го блокирате, а после изведнъж го освободите. Докато нервът постепенно възвръща нормалната си функция, мозъкът интерпретира сигналите от него като гъделичкащо или боцкащо усещане.

loading...

1 2 3 4 5

Етикети:
· ·
Категория:
Човекът
loading...

Comments to 15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *