Още

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  13. Бръснене

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Независимо дали сте жена, бореща се с космите под мишниците или мъж, който поддържа лицето си гладко, бръсненето е нещо напълно нормално за модерния човек. Дори да не бръснете някои части от тялото си може да изглежда странно и непривлекателно. Още по-странно обаче е, че това поведение, повлияно от културата, всъщност е в разрез с еволюцията ни.

  Все пак, окосмението под мишниците и около интимните зони се е появило, за да улавяме по-лесно феромоните. Имайки предвид, че изпускаме тези уникални химикали с единствената цел да привличаме потенциални партньори, изглежда нелогично днес да приемаме миризмата им за отблъскваща и космите за ненужни. Освен това, брадата е еволюирала, за да помогне на жените да различават мъжете от момчетата, показвайки кога мъжът е съзрял.

  14. Поемане на рискове

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Рисковете понякога могат да са смъртоносни, както се вижда от множеството хора, които се убиват при екстремни каскади. Защо тогава не си стоим всички вкъщи и не гледаме по цял ден телевизия? Защо изпитваме нуждата да правим опасни неща?

  Психолозите казват, че поемането на рискове идва от нашата нужда да впечатлим потенциалния партньор. Конкуренцията сред мъжете е по-голяма отколкото при жените, затова те трябва да демонстрират сексуалната си мощ чрез впечатляващи и опасни действия. Това обяснява защо мъжете поемат повече рискове, когато са в групи. Макар като цяло жените да са по-авантюристично настроени, всеки човек се стреми да впечатлява.

  15. Правене на секс

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Да, да… всеки знае, че чрез секса се възпроизвеждаме. Но защо има два пола, а не популация от асексуално възпроизвеждащи се хора? Все пак, ако от всеки ставаше майка, популацията от асексуални организми би нараствала двойно по-бързо.

  Най-добрият отговор на учените се нарича хипотеза на Червената кралица. Според нея, организмите и паразитите, които живеят в тях, непрекъснато се състезават и еволюират в отговор на взаимните си генетични мутации, с което поддържат постоянен баланс. Теорията гласи, че сексът дава преимущество на гостоприемника, като позволява на два организма да обменят гените си, създавайки нови, редки комбинации, които се оказват по-голямо предизвикателство за паразитите. Звучи откачено, но доста логично. Кой би предположил?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови