Още

  5 известни учени, които са играли нечестно

  3. Уилям Шокли – измамник

  5 известни учени, които са играли нечестно

  Шокли бил човекът, превърнал Силициевата долина в популярно име. Той бил физик, изобретател, нобелов лауреат… и незаслужено известен.

  След като излязъл от Масачузетския технологичен институт с докторска степен през 1936г, Шокли започнал да работи в Bell Laboratories (днес AT&T). Скоро започнала Втората световна война и той се включил като цивилен учен. Доказал се като ценен кадър и след войната спечелил медал за заслуги. В следващите години, Bell Labs назначили Шокли за ръководител на екип учени, занимаващи се с разработването на полупроводници, за които вярвали, че ще заменят неефективните вакуумни тръби.

  Шокли упорито се опитвал да създаде такъв полупроводник. След месеци опити и грешки обаче, двама от неговите колеги – Джон Бардийн и Уолтър Братейн – успели и създали първия работещ транзистор през 1947г. Шокли избухнал от ярост, когато научил, че името му не било включено в патента на откритието и накрая компанията се предала и го записала.

  На снимката по-горе виждаме тримата с транзистора, което е „първият и последен път, когато Уилям Шокли е хващал в ръцете си транзистор“ и поради тази причина винаги бил ненавиждан от Братейн. Въпреки всичко Шокли продължил да бъде споменаван като един от изобретателите (а понякога и единствен) години наред.

  Но незаслужената слава не му била достатъчна. През 1956г, той основал своя компания за полупроводници в Пало Алто, Калифорния. Очаровал и наел впечатляващ екип учени, но скоро отношението му се променило. Той започнал публично да уволнява своите служители или да понижава онези с докторска степен. Но през ноември същата година, Братейн, Бардийн и Шокли получили Нобелова награда за физика. Само година по-късно, всички осем служителя на прохождащата компания напуснали и основали Intel.

  В последните години от живота му, нещата ескалирали още повече. През 1963г, Шокли бил нает като професор по инженерство в Станфорд. Скоро след това, той започнал продължила две десетилетия тирада на налагане на евгеника и расовото превъзходство на определени раси. До смъртта си през 1989г изгубил всичките си приятели и слава.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link