Още

  5 известни учени, които са играли нечестно

  2. Ричард Оуен – егоманиак

  5 известни учени, които са играли нечестно

  Биологът и анатомист Ричард Оуен е допринесъл с много неща за науката – именно той е измислил термина „динозавър“ – но също така е известен и с това, че е бил гадняр. Описван е като „суетен, арогантен, завистлив и отмъстителен“.

  Един пример е неговото дългогодишно съперничество с палеонтолога Гидеон Мантел. Първоначално в добри отношения, двамата се скарали и започнали война в пресата. Всеки се опитвал да се изкара като първия откривател на динозаврите. Според някои, Оуен разчитал на работата на Мантел през цялата си кариера, но бил твърде горд, за да го признае.

  През 1844г, Оуен получил Медала на кралицата от Британско кралско научно дружество за труд, който според Мантел бил пълен с грешки (и наистина било така). Няколко години по-късно, Мантел публикувал поправка на тези грешки, на което Оуен отговорил с обиди. На следващата година, Мантел бил номиниран за Медала на кралицата, а Оуен се опитвал да убеди дружеството да не му го дава.

  Мантел не бил единственият под прицел. Сред жертвите на Оуен били самият Чарлз Дарвин и неговият „булдог“, Томас Хъксли. Оуен се опитал да отхвърли „Произход на видовете“ на Дарвин със своя статия, в която твърдял, че хората нямали нищо общо с маймуните. След това, когато Дарвин издал своята книга, Оуен публикувал анонимно, дълго и грубо опровержение.

  Много други негови съвременници получили същото отношение, особено онези, които заплашвали неговата репутация със своите открития.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link