Още

    Слънчевата система – неразгаданата загадка на астрономите (II част)

    Продължаваме с разказите за необяснимите феномени в нашата Слънчева система.

    Япет – луната на Сатурн има формата на орех

    Луната на Сатурн има доста интересна форма. Представете си, че най-високите планини на Земята бяха разположени в една непрекъсната линия на Екватора, вместо сегашното си нормално състояние – разпръснати по протежение на цялата Земя. На Япет се случва именно това – с височина повече от два пъти от Еверест (20 километра), е разположен огромен планински хребет. За това отстрани луната на Сатурн има толкова ясно очертана форма на „орех”.

    Никой няма представа какво представлява този хребет и най-вече защо е там. Една от теориите е, че е възможно формата да се дължи на съществували някога пръстени, както при Сатурн. По-късно пръстените се разрушили и останал само хребетът. Тази теория, разбира се, не е доказана. Друга теория е, че е възможно останките да са от бивша луна. Но и това не е доказано. Каквато и да е причината Япет да има формата на „орех”, това я прави една от най-големите феномени в Слънчевата система.

    Снимка: Shutterstock

    ПРОЧЕТИ ЧАСТ 1-ва: Слънчевата система – неразгаданата загадка на астрономите

    Миранда – луната на Уран

    Миранда. Това е луната на Уран. Любопитното при Миранда не е формата, а цялостният вид на луната. Покрита с кратери  и дълбоки каньони, тя изглежда като „мозайка“. Теориите за вида на Миранда са многобройни. Една от тях е, че гравитационната сила на Уран предизвиква вулканични изригвания, които придават на Миранда този вид. Съществува и друга тория. Тя изглежда доста подходяща за ситуацията, а именно, че луната е претърпяла няколко катастрофи, които са предизвикали многото кратери и каньони. Подобна е и ситуацията на Уран – заради няколкото сблъсъка в една точка, които са предизвикали страничната орбита.

    Нептун излъчва повече топлина отколкото получава

    Очаква се, че колкото по-далеч се намира една планета от Слънцето, толкова по-студена е тя. Нека вземем за пример Плутон, където най-топлата точка е с температура от  -223 градуса по Целзий. А има предположения, че преди, е имало цели реки от течен азот, които са пресичали повърхността на Плутон.

    ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

    Дали всичко, което са ни казвали за произхода на човека и историята, е лъжа?

    Кой е построил подводните пирамиди?

    Тоест според тази теория най-далечната планета, която е Нептун, би трябвало да е изключително студена. Но това не е така. И не, че Нептун има тропически климат – не казваме това. Просто не е толкова студена, колкото би трябвало да е – температурата не става повече от -200 градуса по Целзий. Тази теория се основава на това, че Нептун излъчва два пъти повече енергия, от тази, която приема от Слънцето.

    А според учените това се дължи на така наречените „диамантени дъждове“. Те се предизвикват от атмосферното налягане на Нептун, което кара метана, намиращ се в атмосферата да се компресира и да се превръща в диаманти. След това диамантите падат като дъжд. Така се получава триене и се отделя топлина. Ето така учените си обясняват това явление – как тази студена планета, всъщност въобще не е толкова студена, колкото се очаква да бъде.

    ПРОЧЕТИ ЧАСТ 1-ва: Слънчевата система – неразгаданата загадка на астрономите

    Азотната атмосфера на Плутон не се изчерпва
    Цветна снимка на Плутон, направена от космическия апарат Нови хоризонти на 13 юли 2015 – Уикипедия

    Известната като планета-джудже Плутон е толкова малка, че дори изгуби статута си на планета. Малката планета-джудже едва задържа собствената си атмосфера. При всяко завъртане около Слънцето, леденият свят губи стотици тонове от своята предимно азотна атмосфера.Учените са доста озадачени от това защо Плутон продължава да има азотна атмосфера. Дори има теория, че съществува геоложки процес, който създава резервен азот, за да се запази азотната атмосфера на Плутон. Това, разбира се, няма как да бъде потвърдено.

    ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Възстановяване статута на планета на Плутон

    Съществува ли девета планета?

    Въпреки че, статута на Плутон като планета беше отнет през 2006 година, учените предполагат, че все пак съществува девета планета някъде в Слънчевата система. Астрономите са нарекли явлението – „Планета девет“. Тази теория изниква в съзнанието на астрономите, които са наблюдавали необичайни гравитационни модели на обектите в Кайперовия пояс (голямо поле на астероиди отвъд орбитата на Нептун). Те си обясняват аномалиите със съществуването на голяма планета. Според изчисленията на астрономите се очаква деветата планета да бъде три пъти по-голяма от Земята и потънала в лед. За сега не се знае нищо със сигурност, а ако все пак бъде открита подобна планета ще бъде доста трудно, защото тя ще се намира във външните части на Слънчевата система.

    ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

    Учени са открили 85 подобни на Земята потенциално обитаеми екзопланети

    Владетелите на древен Египет – извънземни?

    10 невероятни наблюдения на НЛО от по-далечното минало

    Случил ли се е експериментът „Филаделфия“?

    Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

    Автор: Божидара Иванова

    ПРОЧЕТИ ЧАСТ 1-ва: Слънчевата система – неразгаданата загадка на астрономите

    Още публикации

    Коментари

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Мобилно приложение за Android и iOS

    Най-нови

    Изтеглете 
    мобилно приложение за Android и iOS

     
    close-link