Още

  Космически технологии в обикновения живот – част 2

  Закопчалки от велкро и цип

  Тези незаменими в ежедневието неща са измислени доста отдавна – съответно през 1914 г. 1948 г. – но стават широко разпространени едва след като попаднаха в космическата индустрия. Отначало астронавтите открили, че такива закопчалки са с компактни размери и помагат бързо и надеждно да се закопчават космическите дрехи. В последствие скиори, чиито костюми са доста подобни на тези, които са под скафандръра на астронавтите, обърнали внимание на това изобретение и се възползвали от него.

  Космически технологии в обикновения живот – част 1

  Филтър за пречистване на водата

  Днес използването на филтър за пречистване на водата е широко разпространено. Но ако на земята още имаме възможност да намерим друг източник на чиста питейна вода, то жителите на космическите кораби трябва да прибягнат до използване на сложни системи за пречистване, които позволяват повторна употреба на течности без вреда за здравето.

  Детектор за дим

  Дори малък пожар в голяма сграда е много опасен. Какво можем да кажем за запалването в условия на ограниченото пространство на космически кораб, когато навън има само студено, безжизнено пространство и няма къде да избягаш. Проблемът е очевиден, затова били създадени първите приспособими димни детектори. След това димни детектори започнали да се появяват в обикновени сгради и станали  задължителна част на всяка обществена сграда.

  Колело с гъвкави елементи

  Проектът на лунния ровер на НАСА не би бил възможен без колела, способни да издържат на всякакви метеорологични условия, екстремни температури, пробиви и механични повреди. Американската аерокосмическа агенция не можела да създаде такива колела сама, затова Michelin, световен лидер в производството на гуми, се притекъл на помощ. В резултат на това се появили Twel – гуми, които не се нуждаят от въздух. Вече Tweel се инсталират на селскостопански машини и обикновени автомобили.

  GPS

  Трудно е да си представим живота на модерен автомобилист без GPS навигация. За да намерите правилната точка на картата, просто трябва да кажете на смартфона адреса на местоназначението. Изкуствените сателити започнали да се изстрелват много преди първия космически полет. Идеята за спътникова навигация се зародила през 50-те, когато американски учени, които наблюдавали сигнала от съветския сателит, забелязали, че поради ефекта на Доплер честотата на приетия сигнал се увеличава с приближаването на спътника и намалява с неговото разстояние. По този начин, знаейки  точни координати на Земята, стана възможно да се измери скоростта и местоположението на спътника, и обратното –  знаейки местоположението на спътника, можете да разберете скоростта и координатите на обект на Земята. Този принцип е в основата на съвременните GPS приемници.

  Костюми за плуване

  Тестовете в Динамичните тунели в изследователския център на НАСА имат роля за създаването на банския костюм Speedo LZR Racer. По време на неговото развитие са открити материали и видове шевове, които причиняват минимално съпротивление при плуване. Според НАСА на Олимпиадата през 2008 г. почти всички медалисти и шампиони били облечени в тези костюми. Оттогава моделът LZR Racer е забранен за използване в международни състезания, но много професионални спортисти продължават да използват специална модифицирана версия на костюма.

  Отводнителни канали

  Дълги тесни канали, които премахват излишната влага от повърхността на писти и магистрали, за първи път са използвани през шейсетте години, на площадката за изпитване на изследователския център на НАСА. Сега това изобретение може да се види край басейни, пешеходни пътеки и кошари за добитък.

  Телескопични стрели

  Тези механизми са спасили хиляди животи на Земята, въпреки че първоначално били проектирани за изграждането на големи ракети-носители. Благодарение на телескопичните стрели пожарникарите по целия свят могат да достигнат горните етажи на много сгради с височина 55-60 метра. Така наречените „кули за машини“ се използват и за полагане на кабели, повдигане на малки товари, ремонт и боядисване.

  Разбира се, това не са всички космически разработки, влезли в живота ни.

  Други космически изобретения са: Ръката на Терминатора, инфрачервения термометър, лечебните костюми за рехабилитация на деца с церебрална парализа, слънчевите батерии, огнеопорната тъкан, прозрачните брекети, дистанционното управление и  стъклокерамиката. А какво ли още предстои…

  Космически технологии в обикновения живот – част 1

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link