Още

  Най-модерните танкове в света

  Танковете все още остават едно от най-добрите средства за водене на война. Тяхната ударна мощ и сила не може да се пренебрегне. А развитието на технологиите им позволява да бъдат още по-ефективни.

  Мнозина биха казали, че в нашето съвремие е достатъчно врагът да се обсипе с ракети и бомби от кораби и самолети. Но това не е така. Все още не може без танкове. При всяка една война е нужно войската да влезе “на терен”, за да разчисти мястото от врага, както и от заложените мини. А това е невъзможно без използване на тежка бронирана техника.

  И за това в тази статия ще изброим десетте най-добри и модерни танкове. Възможно е да има и пропуски, но все пак в една класация не може да попаднат всички.

  T-14 Armata

  Безспорно, на първо място е руският T-14 Armata. Екипажът на танка се състои от 3-ма души, които се намират в специална бронирана капсула. По този начин те са максимално защитени. Освен това, танкът има и необитаем купол. Модулната платформа на танка може да се използва и при друга техника – примерно бронетранспортьори.

  Оръдието е гладкоцевно, 125 мм, но има възможност да се монтира и 152 мм оръдие, което ще може да пробива стомана с дебелина от 1 метър. T-14 Armata е първият танк в света, който има мощен АФАР радар, подобен на ПАК ФА. Предназначението на радара е да работи заедно с други системи за активна защита и по този начин се осигурява активна защита от управляеми ракети и гранатомети. Бронята на танка е толкова добра, че би трябвало да издържи пряко попадение и удари от всички танкови снаряди съществуващи към момента.

  Друго основно предимство на T-14 Armata е теглото на танка – той е само 48 тона. Това го прави бърз и маневрен. Задвижва се от 12-цилиндров дизелов двигател с мощност от 1500 к.с. В определени условия двигателят може също да използва 2000 к.с. Това позволява на танка да развива скорост от 90 км/ч.

  T-14 Armata ще бъде основният танк на Русия. Очаква се от него да бъдат произведени над 1 000 единици, които да останат на въоръжение до края на този век. Цената на един танк е 3,7 милиона долара.

  Leopard 2A7+

  Едва ли се съмнявате, че след Русия, Германия ще е на второ място със своя Leopard 2A7+. Загубата на Втората световна война не променя факта, че немските танкове са едни от най-добрите в света. Leopard 2A7+ е точно такъв, а неговите подобрения му позволяват да води бойни действия в градска среда. Танкът има усъвършенствана броня и може да издържи удари от РПГ. Тежи 70 тона и е въоръжен с гладкоцевно 120 мм оръдие. Екипажът на машината се състои от 4 човека. “Сърцето” на танка е V12 туин-турбо дизелов двигател с мощност от 1500 к.с. Максималната скорост, която може да развива е 72 км/ч.

  Във войната в Сирия Турция използва една от модификациите на този танк – Leopard 2A4 и има минимум 12 унищожени машини от ракети Конкурс и Фагот. Въпреки, че Leopard 2A7+ все още не е участвал в бойни действия, той има много по-добра броня и загубите не биха били толкова големи.

  K2 Black Panther

  В класацията следва този модел танк от Южна Корея. Той е снабден с динамична и композитна броня и освен това разполага с активна защита, която засича и унищожава летящи към него реактивни снаряди или ракети.

  Теглото на танка е 60 тона, разполага със 120 мм гладкоцевно оръдие и 40 снаряда към него. Двигателят е 12-цилиндров дизелов агрегат, с мощност от 1500 к.с., което му позволява да развие скорост от 60 км/ч.

  Altay

  За изненада на мнозина, един от най-модерните танкове в света е турският Altay. Очаква се през следващата година да влезе на въоръжение. Разработването на този танк е струвало на Турция над 1 милиард долара и в този процес те са обменяли технологии с Южна Корея.

  Все още не се знаят подробности за бронята на танка. Знае се само, че ще разчита на композитна броня. Ще е въоръжен със 120 мм гладкоцевно оръдие, екипаж от 4 човека и ще тежи 65 тона. Двигателят на танка ще е с мощност от 1800 к.с., и се предвижда максималната му скорост да бъде 70 км/ч.

  Саудитска Арабия, Пакистан, Азербайджан и Оман са проявили интерес към танка, а освен това, самата Турция планира да закупи 1000 броя от него.

  M1A2 Abrams SEPv3

  Това е усъвършенствана версия на американски класически танк, който се планира да влезе в експлоатация от тази година. Помислено е за защита на танка от мини и заровени бомби, които често се използват в Близкия изток. Освен това са снабдили бронята на танка и с плочи от обеднен уран. Тази идея се е оказала толкова ефективна, че бронята на танка издържа пряко попадение на американски снаряди с обеднен уран.

  M1A2 Abrams SEPv3 е 65 тона, разполага с екипаж от 4 човека и гладкоцевно 120 мм оръдие. Двигателят е с мощност от 1500 к.с., газотурбинен двигател. Може да работи с дизел, бензин, керосин. Двигателят е много тих, но недостатъкът му е, че отделя много топлина.

  Във войната в Йемен Саудитска Арабия използва по-стари модификации Abrams, които не са добре защитени от РПГ-29 и зарад това  губи няколко танка.

  Challenger 2

  В класацията на най-добрите танкове влиза и този британски танк. Това е един от най-добре бронираните танкове в света. За пример – Challenger 2 е взел участие във войната в Ирак, като е бил загубен само един – и то от приятелски огън. Във войната се установило, че танкът с лекота понася 10 удара с РПГ, а е имало случаи, когато един танк е оцелял след 70 удара с РПГ край Басра.

  Този танк е направен с такава форма, че е трудноуловим от радарите. Той е уникален и с друг показател, освен със своята броня – при него са използвали 120 мм нарезно оръдие. Танкът не разполага с автоматично зареждане и екипажът е от 4 човека. За мощността отговаря V12 26.6-литров дизелов двигател с 1200 к.с. и 4126 Нм въртящ момент, с което се постига максимална скорост от 60 км/ч. Тежи между 75 и 80 тона.

  Merkava Mk 4M Windbreaker

  По наименованието се досещате, че този танк е дело на Израел. Освен с добра, надеждна броня Merkava Mk 4M Windbreaker разполага и с активна защита, която засича и унищожава летящи към него реактивни снаряди или ракети. Това е много важно за танка, защото старите танкове са били унищожавани от ракетите на Хисбула. В реални бойни действия се оказва, че той успешно прихваща и унищожава Корнет и РПГ-29. Освен това системата за активна защита показа и мястото от което е изстреляна ракетата, за да може тази опасност да бъде бързо елиминирана.

  Технически показатели на танка: малко над 65 тона, V12 дизелов двигател с мощност от 1500 к.с., скорост от 64 км/ч. 120 мм гладкоцевно оръдие и екипаж от 4 човека. Вътрешността на този танк е просторна и е възможно той даже да превозва пътници.

  Arjun Mk II

  В класацията влиза и един индийски танк. По-старите модели не са така ефективни, но новият модел е подобрен и има възможност за изстрелване на ракети, а също така разполага и с панорамен изглед. Той е с подобрена точност и при изпитания се установява, че значително превъзхожда руския Т-90. Бронята на танка е подобрена много повече в сравнение с първото и второто поколение. А при разработването участие са взели и израелците от Elbit.

  Основното оръдие на танка е 120 мм, но има и версии със 130 мм. Двигателят разполага с мощност от 1500 к.с. и е оборудван с въздушно окачване, което осигурява повече комфорт на екипажа, който се състои от 4 човека, защото липсва автоматичното зареждане. Теглото му е около 70 тона, а въздушното окачване оскъпява поддръжката му. Плановете на индийската армия са да закупят 124 броя от Arjun Mk II.

  AMX Leclerc

  Това е основният боен танк на Франция, а на второ място по ползване на този модел са Обединените Арабски Емирства. ОАЕ разполага в Йемен със 70 танка и не е изгубила нито един. По този показател френският танк превъзхожда американския M-1 Abrams. Въпреки това можем да отбележим, че са пострадали 4 танка, като те са възстановени, а най-сериозният инцидент е, когато ракета Конкурс удря танка, в следствие на което водачът му загива.

  Този танк тежи около 56 тона и е със 120 мм гладкоцевно оръдие с автоматично зареждане и екипаж от 3 човека. Благодарение на V8 дизелов двигател с 1500 к.с. се постига максимална скорост от 72 км/ч. Той разполага с броня, която съчетава композитни и титаниеви елементи с динамична защита.

  Oplot-M

  Това е украински танк, но трябва да отбележим, че в основата му е модернизираният вариант на руския Т-80. Въоръжен е със 125 мм гладкоцевно оръдие и автоматично зареждане, а екипажът е от 3 човека. Разполага с 40 снаряда. Украинците твърдят, че динамичната защита на техния танк е по-добра от тази на Т-90. Двигателят е дизелов, 6-цилиндров, с 1200 к.с., с което се постига скорост от 70 км/ч.

  Кризата в украинската държава не подминава и военния сектор и производството на Oplot-M се движи с много бавни темпове. Стигнало се е до там, че договорената сделка от 49 танка с Тайланд не е изпълнена, а азиатската държава разполага само с 25 броя.

  Несъмнено сме впечатлени от толкова много разрушителна мощ. Танковете стават все по-добри, все по-силни, разполагат с все повече средства за нападение и защита. Армията на една страна не може без танкове. Остава само да се надяваме те все по-рядко да влизат в действие. А защо не и никога да не се налага да бъдат използвани. Време е тази технология да бъде използвана за подобряване живота на хората, а не за тяхното унищожение.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link