окт. 18, 2012
30676 Views

Най-опустошителните срутвания в историята

Автор:

Внезапното, ужасяващо срутване на огромни сгради е причинявало безброй трагедии в историята. На пръв поглед солидни структури са се пропуквали, разпадали и срутвали под краката на нищо неподозиращи хора. В някои случаи сградите са падали повече от 10 секунди, превръщайки се в купчина прах и отломки, погребвайки всички вътре.

Макар много изградени от човека структури да са красиви и вдъхновяващи, грешки, пренебрегване на стандартите за безопасност, пестене на средства и бързане са довели до някои от най-ужасяващите катастрофи.

10. Ронан Пойнт, Лондон, Англия

На 16 Май 1968г. в Източен Лондон една клечка кибрит причинява срутването на цял ъгъл от тази масивна 22-етажна сграда. 56-годишната сладкарка Айви Ходж живеела на 18-ия етаж. Една сутрин тя станала рано, за да си направи чаша чай, но се случило нещо непредвидено.

Когато Ходж се опитала да запали котлона, искрата от клечката кибрит възпламенила унищожителна експлозия. Взривът разкъсал носещите заварки и изхвърлил жената на земята. Стените се срутили и оставили горните четири апартамента без никаква структурна опора. Един по един те започнали да падат, преминавайки през всички долни етажи, също като плочки домино, докато накрая целият ъгъл на сградата се срутил.

Жилищният блок всъщност бил нов и строежът по него е завършен само 5 дни преди инцидента. Когато Ронан Пойнт се срутил, вътре имало 260 човека. Четирима загиват, а 17 други са ранени.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Въпреки че сградата е възстановена и носещите заварки подсилени, хората изгубили доверие във високите блокове и не искали да живеят в тях. Много подобни сгради по-късно били срутени, за да се освободи място за по-ниски жилища. Айви Ходж получава изгаряния, но в крайна сметка се възстановява и взема старата си печка на новия си адрес.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Топ
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *