окт. 18, 2012
23591 Views

Най-опустошителните срутвания в историята

Автор:
1. Кулите близнаци, Ню Йорк, САЩ

Без съмнение най-опустошителното срутване в историята е това на Световния търговски център на 11 Септември 2001г. Кулите са били проектирани с олекотена стомана, централно ядро и специален дизайн, който позволявал, ако една поддържаща колона поддаде, друга да заеме мястото й.

Всяка от сградите била проектирана да издържи натиск от 5000 тона страничен вятър. В деня на терористичните нападения, тежестта на самолетите дори не се доближава до капацитета на носещите колони. Истинският проблем се казва, че са 90 000 литра горящо самолетно гориво. Самият пожар не е стопил стоманените колони, които държали сградата, а само ги отслабил.

И макар да имали само 50% от първоначалната си якост поради температурата от пожара, колоните все още можели да поддържат сградата. Но не и при неравномерната температура на огъня. Стресът върху стоманата се оказал прекален и в крайна сметка етажите на небостъргачите започнали да падат един върху друг, отнемайки живота на 2753 души.

Всяка от кулите тежала 500 000 тона. Били са нужни само 10 секунди, за да паднат тези огромни сгради, удряйки земята с 200км/ч. Въпреки че не е имало инженерни грешки и пропуски в дизайна на Кулите близнаци, инженерите продължават да изучават случилото се, за да научат повече за прогресивното срутване и да измислят спасяваща живота система за евакуация при такива случаи.

 

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Топ
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup