мар. 29, 2017
4757 Views

Щастлива находка: Антарктика е дом на повече пингвини, отколкото си мислехме

Автор:

Милиони повече пингвини на Адели, живеят на ледения континент Антарктида.

Изследователите са изчислили, че около 2,3 милиона пингвини на Адели намират своя дом в Антарктика. Но ново проучване удвоява тази стойност на 5,9 милиона.

Екип от учени извърши цялостно преброяване на пингвините, чрез въздушни и земни проучвания, отбелязване на данни и поставяне на автоматизирани камери по време на няколко развъдни сезона.

Новото проучване е първото, което е фокусирано върху неразмножаващи се пингвини; всички предишни преброявания са били на размножаващи се двойки.

„Неразмножаващите се пингвини са по-трудни за преброяване, защото са навън в търсене на храна, а не в гнездата си на земята.“- казва Луиз Емерсън, еколог на антарктическата дивизия на австралийското правителство. „Въпреки това, нашето проучване в Източна Антарктида показва, че неразмножаващите се  пингвините могат да бъдат много повече, отколкото на размножаващите се.“

Въз основа на новото преброяване на 5,9 милиона пингвини на Адели в Източна Антарктида, световната популация на този вид (Pygoscelis adeliae) е вероятно от 14 до 16 милиона, заявиха изследователите. (Този вид живее по всички брегове на Антарктика и на малките острови.)

Проучването разкри, че търсейки скалисти области без лед, в който да гнездят, пингвините се приближават до човешката дейност. Изследователските станции в Антарктида се нуждаят от същите условия, за да има по-лесен достъп до превозните средства. Има девет постоянно  заети изследователски станции в такива области и изследователите са открили, че повече от един милион пингвини гнездят в рамките на около 6 мили от станцията.

„Чрез наличието на двойки пингвини в близост до станциите,  можем по-лесно да определим кои области ще се нуждаят от по-добра защита в бъдеще.“- заяви водещият еколог Колин Саутел.

Знаейки броя на пингвините и заплахите за тяхната среда, природо защитниците също могат да помогнат. Изследователите смятат, че пингвините на Адели се хранят с около 193 500т. крил и 18 000т. риба по време на размножителния сезон.  С тези по-изчерпателни статистики, организации като Комисията за опазване на антарктическите ресурси живи, ще могат да ограничат риболова, за да са сигурни, че броят на пингвините ще остане стабилен.

loading...
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *