Още

  Щастлива находка: Антарктика е дом на повече пингвини, отколкото си мислехме

  Милиони повече пингвини на Адели, живеят на ледения континент Антарктида.

  Изследователите са изчислили, че около 2,3 милиона пингвини на Адели намират своя дом в Антарктика. Но ново проучване удвоява тази стойност на 5,9 милиона.

  Екип от учени извърши цялостно преброяване на пингвините, чрез въздушни и земни проучвания, отбелязване на данни и поставяне на автоматизирани камери по време на няколко развъдни сезона.

  Новото проучване е първото, което е фокусирано върху неразмножаващи се пингвини; всички предишни преброявания са били на размножаващи се двойки.

  „Неразмножаващите се пингвини са по-трудни за преброяване, защото са навън в търсене на храна, а не в гнездата си на земята.“- казва Луиз Емерсън, еколог на антарктическата дивизия на австралийското правителство. „Въпреки това, нашето проучване в Източна Антарктида показва, че неразмножаващите се  пингвините могат да бъдат много повече, отколкото на размножаващите се.“

  Въз основа на новото преброяване на 5,9 милиона пингвини на Адели в Източна Антарктида, световната популация на този вид (Pygoscelis adeliae) е вероятно от 14 до 16 милиона, заявиха изследователите. (Този вид живее по всички брегове на Антарктика и на малките острови.)

  Проучването разкри, че търсейки скалисти области без лед, в който да гнездят, пингвините се приближават до човешката дейност. Изследователските станции в Антарктида се нуждаят от същите условия, за да има по-лесен достъп до превозните средства. Има девет постоянно  заети изследователски станции в такива области и изследователите са открили, че повече от един милион пингвини гнездят в рамките на около 6 мили от станцията.

  „Чрез наличието на двойки пингвини в близост до станциите,  можем по-лесно да определим кои области ще се нуждаят от по-добра защита в бъдеще.“- заяви водещият еколог Колин Саутел.

  Знаейки броя на пингвините и заплахите за тяхната среда, природо защитниците също могат да помогнат. Изследователите смятат, че пингвините на Адели се хранят с около 193 500т. крил и 18 000т. риба по време на размножителния сезон.  С тези по-изчерпателни статистики, организации като Комисията за опазване на антарктическите ресурси живи, ще могат да ограничат риболова, за да са сигурни, че броят на пингвините ще остане стабилен.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link