авг. 4, 2011
37911 Views

Топ 8 най-злополучни експедиции в историята

Автор:
4. Никола Тома Марион дьо Френ – по местна рецепта

Ако помолите някой случаен жител на англоговорящия свят да обобщи накратко историята на Франция, той сигурно би ви казал „винаги втори”. Сякаш някакво проклятие тегне над французите, които през вековете губят колония след колония, и то главно от англичаните. Дори през втората световна война се налага французите да ги спасяват останалите съюзници. Вярно, че страната на Волтер и Монтескьо има сухопътна граница с германците – една от най- агресивните и технологично развити нации през последните два века, докато поданиците на Кралицата имат граница с гайдари, облечени в поли, но все пак… може би има капчица истина?

В настоящата история се разказва за Никола Тома Марион дьо Френ – един французин, който често бил първи. Той първи доказал, че Австралия е населена, открил много острови в Тихия океан и бил първият европеец, изследвал Тасмания. Даже много се зарадвал когато открил новозеландския вулкан Таранаки и за щастие така и не доживял да научи, че Джеймс Кук го бил изпреварил с три години.

Тихоокеанските изследователи от XVIII в. изпитвали много трудности в контактите с местното население- гледа те в очите полинезиеца, радва ти се уж, изиграе ти даже някой танц като на богоравен, а след малко я ти открадне компаса, я ти се нахвърли в гръб с някоя тояга. Мъчно се разбирали тогава хората от двете противоположни страни на земното кълбо. Дюфрен не правел изключение.

Изгладнелите моряци обичали да ловят риба край новозеландските брегове, но откъде да знаят, че нарушават местното тапу (табу) на място, където се удавили няколко туземци преди време. Племето решило, че нарушението на това тапу ще разсърди боговете и ще предизвика вражда с останалите туземци, затова няколкостотин воина се спуснали изведнъж над нищо неподозиращите французи, които си ловели рибка.
Не е известно как точно бил сготвен командирът, но се знае, че бил изяден. Менюто попълнили още двадесет и шест души от екипажа.

Така свършил френският пътешественик Дюфрен. Може би  за успокоение на сънародниците си, той все пак бил първи- Кук го изяли на Хаваите едва седем години по-късно.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8

Категория:
Избрани · Топ
loading...

Comments to Топ 8 най-злополучни експедиции в историята

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup