авг. 4, 2011
37910 Views

Топ 8 най-злополучни експедиции в историята

Автор:
3. Разходка с балон

По онова време в Швеция страдали от накърнено самочувствие на северняци. Фритьоф Нансен, който освен улица в София е и норвежки дипломат и пътешественик от края на XIXв., току-що преминал Гренландия – най-големия остров на планетата – на ски.

Шведите трябвало да се отсрамят веднага и с не по-малко мъжкарски подвиг, и им хрумнало, че е най-добре да тръгнат за Северния Полюс на балон с водород без дори да го изпробват предварително.

Името на гениалния водач на експедицията било Саломон Андре, инженер с твърде голяма вяра в превъзходството на техниката над природата, и очевидно най-върлият фен на Жул Верн. Той и двучленният му екипаж толкова си вярвали, че даже в товара включили и бутилка шампанско- да го отворят когато преминават над върха на глобуса, като на своеобразен излет.

Шведите потеглили от островната група Шпицберген през юли 1897. Балонът пропускал, а и управлението чрез въжета, което Андре бил изобретил, си било доста скапано. Балонът изгубил височина след само два дни и експедицията се оказала на земята, или по- точно насред огромни плаващи късове паков лед, които възпрепятствали почти всякакво придвижване.

Без адекватна екипировка, тримата шведи се добрали до безлюдния остров Квитоя, където били открити през 30-те години на XXв. За съжаление островът далеч не бил тропически и те отдавна били замръзнали.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8

Категория:
Избрани · Топ
loading...

Comments to Топ 8 най-злополучни експедиции в историята

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup