авг. 4, 2011
37906 Views

Топ 8 най-злополучни експедиции в историята

Автор:
7. Бърк и Уилс – “Готово. 2000 мили. Айде сега на обратно.”

Целта на тази експедиция била да проучи вътрешността на Австралия на север от Мелбърн чак до залива Карпентерия (който толкова се интересува, да провери на картата). Само че тези пишман-изследователи от средата на XIX век били сякаш възможно най- неподготвените хора за работата.


На първо време, водачът на експедицията, Бърк, бил толкова самонадеян, че не пожелал и да чуе хората, които го съветвали да превози част от провизиите с кораб и нагоре по устията на някои реки, откъдето по-късно да ги вземе. Вместо това натоварил на каруците храна и муниции за две години напред заедно с крайно необходими неща като дъбова маса, стоманени вериги и китайски гонг. Товарът им тежал около два тона.
Експедицията взела двадесет и шест камили, чиито водач методично ги черпел с ром, защото смятал така да ги предпази от скорбут.

За два месеца каруците преминали разстояние, което отнемало на пощенския дилижанс едва седмица. Освен това двама от офицерите напуснали, били уволнени 11 души и наети още осем.
Накрая Бърк зарязал захарта и лимонения сок, за да олекне част от товара. Изведнъж се сетил, че много бърза, направил база в Купър Крийк (вж. карта ако толкова те вълнува), взел само част от хората си и храна за три месеца напред, и се втурнал през Австралийската пустиня в разгара на лятото.

В крайна сметка стигнали до брега, поразгледали го и тръгнали наобратно. Започнали да се хранят с треви и даже си уловили един тлъст питон. Дизентерията не закъсняла. Късметът наистина не бил на тяхна страна. Когато най-сетне се добрали отново до Купър Крийк, открили, че бивакът бил изоставен само няколко часа по-рано. Оставили им били малко храна под едно маркирано дърво. След няколко месеца мизерно оцеляване, Бърк и Уилс загинали от глад и изтощение.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8

Категория:
Избрани · Топ
loading...

Comments to Топ 8 най-злополучни експедиции в историята

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup