юни 18, 2018
11470 Views

10 любопитни факта за опосумите

Автор:

1.Опосумите и посумите са напълно различни животни. В Северна Америка думите опосум и посум се използват за един и същ вид животно, но в Австралия думата посум се отнася са съвсем различен вид. От двата вида животни най-известни респективно са Вирджинският опосум и Четкоопашатият посум. И двете са малки по размер животни, всеядни и двуутробни, но приликите помежду им свършват тук.

Четкоопашат посум

2. Двуутробните или иначе казано торбестите животни не се срещат често по света, а в Канада и САЩ например опосумите са единствените им представители. Както при останалите торбести животни, майката опосум ражда все още не напълно развитите си потомци, които отглеждат в „торбата“ си през първите няколко месеца от живота им.

3. Вероятно най-любопитната особеност на опосумите е, че те могат да се преструват на мъртви като по този начин се предпазват от нападение на хищници. Когато опосумите изпитат огромен страх пред лицето на опасността, те припадат, оставайки неподвижни с часове. Интересното е, че те не могат да контролират това си действие нито продължителността от време, което прекарват по този начин – тяхното състояние е недоброволна реакция, провокирана от силен стрес.

Търговски обучения - myjobistosell.com

4. Една снимка на опосум, който се преструва на мъртъв не е достатъчна, за да усетите цялото преживяване – трябва да го видите на живо и да усетите силната и противна миризма, която животното излъчва, докато се преструва на мъртвец. Тя е още една причина хищниците да потърсят храна на по-голяма дистанция от опосума.

5. Макар да не са най-приятните на външен вид животни, опосумите са полезни, тъй като намаляват разпространението на лаймска болест. Те поглъщат 90% от кърлежите, които ги нападат. Според National Wildlife Federation един опосум поглъща около 5000 паразитни животни за сезон.

6. Опосумите имат изключителна памет – поне що се отнася до храна. Според учените те запомнят точно кой път би могъл да ги отведе до вкусна храна – и правят това много по-добре от плъховете, котките, кучетата и прасетата.

7. Докато голям брой животни поглеждат змията и автоматично изпитват страх от нея, опосумите правят изключение и гледат на опасното животно като на следващия си обяд. Опосумите са имунизирани срещу отровата на почти всеки вид змии, обитаващи техния район като единственото изключение са кораловите змии.

Вирджински опосум

8. Макар че опосумите не са имунизирани срещу бяс, да откриете животно с това заболяване е изключително необичайно. Те имат ниска телесна температура, което не е добра среда за развитие на вируса.

9. Понякога опосумите използват опашките си като трета ръка. Много често малките се улавят за клоните чрез опашките си, висвайки надолу както по анимационните филми, но е мит, че могат да спят по този начин – опашките им не са достатъчно силни, за да издържат тежестта им задълго.

10. Благодарение на това, че се преструват на мъртви и миришат лошо, опосумите не са известни като най-чистите животни в природата. Но истината е, че те приемат хигиената си за нещо изключително сериозно и използват езика и лапите си, за да се почистват (при това го правят често и щателно).

loading...
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *