Още

  5 древни купона, които са били толкова диви, че славата им е издържала теста на времето

  1. Древните египтяни

  Според едно археологическо изследване в храма на Мут в Луксор, древните обитатели на бреговете на Нил организирали шумни „фестивали на напиването“, които провеждали поне веднъж годишно. И тук говорим за 15 век пр.н.е при управлението на Хатшепсут. Празникът имал религиозен смисъл – той бил вдъхновен от мита за кръвожадната богиня воин, наречена Сехмет, която едва не унищожила човечеството преди да се напие и да изгуби съзнание. За да отпразнуват спасението си, египтяните прекарвали една нощ в танци, развращения и пиене.

  2. „Балът на горящия мъж“

  На 28.01.1393 година френската кралица Изабела Баварска е домакин на разточителен банкет в Париж. Кулминацията на вечерта трябвало да бъде танцът на крал Шарл VI с още няколко благородници, всеки от които носел костюм на „дивак“, направен от лен и коноп. Малко след като танците започнали, братът на краля – Херцогът на Орлеан, пристигнал при танцуващите със запалена факла в ръка. Той се приближил и неволно или не подпалил един от костюмите. Огънят се разпрострял бързо и скоро всички „диваци“ били запалени. Шарл VI се спасил, защото една негова леля го покрила с полата си. Друг мъж скочил в огромна купа пълна с вино, но останалите нямали този късмет и загинали от изгарянията.

  3. Китай

  За първи път проведен през 1720 година, банкетът, наречен „Manchu Han Imperial Feast”, трябвало да е празненство по случай 66ия рожден ден на император Kangxi. В продължение на 3 дни гостите, които наброявали 2500 души, се наслаждавали на стотиците литри вино и на 300 различни гозби. Освен кнедлите, патешкото и печеното свинско, в менюто имало селекция от ястия, известни като „32-та деликатеса“. Те включвали особени ястия като мечешки лапи, камилски гърди, птичи гнезда, леопардово месо и маймунски мозък. Празникът става толкова популярен, че по-късно е копиран няколко пъти по време на управлението на манджурската династия Цин. Дори днес някои от китайските ресторанти предлагат да организират подобно парти в стил, вдъхновен от тогавашните банкети.

  4. Шахът на Иран организира празненство за 175 милиона долара

  През 1971 година е организирано празненство в чест на 2500 годишнина откакто Кир II Велики създал Персийската империя. Като част от празненството шахът издига оазисен палатков град, украсен с 20-километрова коприна. Били поканени готвачи от Франция, а като част от представлението били донесени 50 000 пойни птици. 600-те гости, които включвали етиопския император Хайле Селасие, принцът и принцесата на Монако, както и над 60 държавни глави, се насладили на грандиозна вечеря и на най-доброто шампанско.

  5. Англия и Франция

  Когато Хенри VIII и Франсоа I организират съвместна среща през 1520 година, първоначалната им цел била да заздравят приятелските отношения между Англия и Франция. Онова, което се случва обаче било състезание под формата на банкети. В продължение на две седмици и половина кралете се опитват да се надвият, организирайки празненства с много алкохол, стрелби с лък и танци. Имало най-различни палатки и павилиони, месо от над 4000 агнета и фонтани от вино. Въпреки скъпите празненства, за които много хора предполагат, че буквално са изцедили хазните на двете нации, те не успяват да запазят добрите чувства помежду си. През 1521 година Англия и Франция отново са от двете страни на войната.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link