Още

  9 невероятни факта за гълъбите

  1.Скалният гълъб (Columba livia) вероятно е първата птица, която човечеството е опитомило. Скалните гълъби  могат да бъдат открити върху изображения, датиращи от 4500 г.пр.н.е в днешен Ирак. Освен това са били ценен източник на храна в продължение на хиляди години.

  2. Гълъбовъдството било обичайно хоби във Викторианската епоха. Малко любители обаче били по-ентусиазирани от Чарлз Дарвин, който притежавал гълъби и дори членувал в Лондонски клубове, свързани с отглеждането на гълъби. Страстта на Дарвин към птиците повлиява върху книгата му от 1868 година „The Variation of Animals and Plants Under Domestication”, в която има цели две отделни глави, посветени на гълъбите (кучетата и котките са поместени в една обща глава).

  Никола Тесла е друг велик учен, който имал страст към гълъбите. Той се грижел за ранените птици в хотелската си стая в Ню Йорк, а любимият му бил чисто бял женски гълъб.

  3. В проучване от 2017 година, проведено от „Current Biology”, изследователите показват на няколко гълъба серии от дигитални линии на компютърен екран за интервал от 2 или 8 секунди. Някои от линиите били къси – около 5 сантиметра, докато други били двойно по-дълги. Гълъбите били обучени да оценят или дължината на линията или за какъв период от време са били показани на екрана. Учените откриват, че гълъбите преценяват, че колкото по-често е показвана дадена линия, толкова по-дълга изглежда тя за птиците. Чрез резултатите от експеримента учените заключават, че гълъбите имат усет за понятията време и пространство.

  4. Гълъбите могат да открият гнездото си, дори когато са на 2000 километра разстояние от него. Освен това, те могат да го открият дори ако са били транспортирани в покрити клетки и са им липсвали визуални или обонятелни улики. Как птиците извършват това все още не е ясно, но тази им способност е използвана от хората в продължение на хиляди години.

  Техните навигационни умения превръща гълъбите в отлични вестоносци. В древна Гърция птиците са били използвани, за да пренасят резултатите от Древните Олимпийски игри.

  5. Уменията на гълъбите са били използвани не само в древността, но и в 20 век. По време на двете световни войни воюващите армии разполагали с огромни ята от гълъби, които използвали като вестоносци. Благодарение на птиците са спасени хиляди човешки животи. Една от известните птици, наречена Cher Ami, изпълнява успешно мисия, която довежда до спасяването на 194 американски войници на 4.10.1918 година.

  6. Японският психолог Шигеру Уатанабе и двама негови колеги печелят Иг-Нобелови награди (известни като Антинобелови награди) през 1995 година. Учените тренират гълъби в лабораторни условия, за да разпознават картини на Клод Моне и Пабло Пикасо, както и да разграничават произведенията на двамата художници. По-късно Уатанабе учи други гълъби да различават акварелни изображения от пастелни. В експеримент от 2009 година той учи гълъбите да разпознават кои картини са „добри“ и кои „лоши“ сред стотици картини, създадени от ученици в началното училище в Токио. Откритията на Уатанабе показват, че гълъбите могат да категоризират предмети въз основа на цвят, текстура и общия им външен вид.

  7. В проучване, проведено през 2016 година, учени показват, че гълъбите могат да разграничават различни букви и отделни думи. Четири от птиците, участващи в проучването, запомнили между 26 и 58 думи от английския език и макар че не можели да ги прочетат или произнасят, птиците умеели да ги разграничават една от друга.

  8. В животозастрашаваща ситуация оцеляването на гълъба би могло да зависи от неговия цвят. Учените са открили, че соколите рядко нападат гълъби, които имат бели пера, а когато все пак се случи, подобно нападение не е в полза на атакуващите соколи.

  9. Нелетящите птици додо някога обитавали остров Мавриций. Те не били застрашени от хищници, но когато моряците пристигнали с плъхове, кучета, котки и прасета на борда на корабите си, додо малко по малко изчезва. ДНК тестове потвърждават, че гълъбите са тясно свързани с додо, а никобарският гълъб е най-близкия им генетичен роднина. Тази невероятно красива птица обитава малките острови на южния Тихи океан. За разлика от додо обаче, никобарският гълъб може да лети.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link