ное. 4, 2017
35043 Views

9 скрити значения на някои имена и термини от филма „Матрицата“

Автор:

1.Матрицата

„Матрицата те притежава“ – пише компютърът на Нео. Но какво всъщност е Матрицата? Във филма тя е виртуален свят, в който хората са „включени“, докато телата им са използвани за енергия от раса на същества с изкуствен интелект. Самата дума „матрица“ (според Оксфордския английски речник) води началото си от 15 век и се отнася за „утроба“ (като тази, в която Нео се събужда и вижда, че всички останали се намират).

  1. Нео/Томас Андерсън

„Нео“ има няколко значения. Името представлява анаграма на “one” (от английски – „един“/“единствен“) , защото Нео е единственият, който ще спаси човечеството, но и също означава „нов“ – новият човек, който е „прогледнал“ за съществуването на Матрицата.

Имената Томас и Андерсън също имат значения. „Томас“ идва от арамейски и означава „близнак“. Агент Смит казва на Нео: „Изглежда водиш два живота“ – единият е този на програмиста Томас Андерсън, а другият на Нео. Освен това, Томас би могло да се свърже с Тома Неверни, който не повярвал на разказите за възкресението Христово. По същия начин и на Нео първоначално му е трудно да повярва, че е живял в Матрицата. Колкото до „Андерсън“ – името означава „син на човека“, вероятно за да се свърже по-силно с човечността у Нео.

Търговски обучения - myjobistosell.com

  1. „Метакортекс“

„Метакортекс“ е името на компанията, за която Нео работи. „Meta-“ означава „променен“, както и „по-високо“/“над“. “Cortex” се свързва с външния слой на орган, в този случай мозъка. „Метакортекс“ вероятно се отнася до идеята за по-висока интелигентност – като тази на роботите и компютърните програми или за по-силно подсъзнание – като това, което Нео постига, целейки да узнае истинската природа на Матрицата.

  1. Белият заек

Компютърът на Нео го съветва да „последва белия заек“. Това е препратка към белия заек, след когото се втурва Алиса от „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Във филма „Матрицата“ белият заек се появява под формата на татуировка на рамото на жена, която Нео последва и се озовава в клуб, където се среща с Тринити.

  1. Морфей

В книгата „Метаморфози“ на древноримския поет Овидий, Морфей е бог на сънищата, а името му от гръцки се превежда като „създател на форми/фигури/очертания“. Във филма Морфей е този, който експертно манипулира Матрицата и помага на Нео да узнае, че тя всъщност не е реалност.

  1. Червеното и синьото хапче

„Ако вземеш синьото хапче историята свършва тук.“ – казва Морфей на Нео. „Ако вземеш червеното хапче, оставаш в Страната на чудесата… и аз ще ти покажа колко дълбока е заешката дупка“.

Тази сцена отново е вдъхновена от Алиса в Страната на чудесата, която изпива съдържанието на шишенце с табелка „Изпий ме“ или изяжда кексче с надпис „Изяж ме“, които я карат да расте по-голяма или да се смалява. Същата тема е заложена и в книгата на Дъглас Хофтадтър от 1979 година „Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid”, в която една костенурка и философът Аристотел изпиват червеното или синьото съдържание на малки бутилки.

  1. Навуходоносор

Корабът на Морфей „Навуходоносор“ или накратко „Неб“, е кръстен на Навуходоносор II – вавилонски цар, който казвал, че често има кошмари, които не може да си спомни.

  1. Зион

Зион е последният оцелял град на хората, който е „скрит дълбоко под земята, близо до земното ядро“. В „Матрицата“ идеята за Зион идва от книгата „Невромантик“ на Уилям Гибсън, в която „Зион“ е космическо селище. Оригиналният Зион е древен град, често определян като синоним за Йерусалим.

  1. Тринити

Думата „trinity” се свързва най-вече със Светата троица/Триединството. Морфей, Нео и Тринити са въплъщението на тези три личности, като Морфей е Отца, Нео е Сина, а Тринити  – Светия дух.

loading...
Категория:
Филми
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *