Още

  Каква е истината в легендите за родопската султанка? – част 1

  От едни далечни времена, за жена живееща разкошно и честито, е останал изразът „Живее си като султанка”. Но какъв всъщност е живота на една султанка?

  В тази история, ще ви разкажем за живота на една истинска българска султанка.

  Соня е родена в малко родопско село през 1761 г. Някои я наричат и с името София.

  През онези времена често са отвеждали момчета за еничери и момичета за харема на султана. Съдбата на Соня била такава и тя попаднала в харема на султан Абдул Хамид.

  В ляво: Валиде султан. Не успяхме да намерим рисунка на Соня (София) – Айше Сенийепервер, и не знаем как изглежда. В дясно: Сина на Айше Сенийепервер – Мустафа IV

  Когато едно момиче попадне там бързо разбира, че първо трябва да научи езика и в неин интерес е да стане любимка на султана.  И като се има в предвид, че за харема са събирани най-красивите, талантливи и умни девойки по света, сред които много от благороден произход и не малко принцеси, конкуренцията била голяма. Необходим е силен характер, остър ум и лидерски умения за да оцелее една хатун и да стане фаворитка. Следващата й цел е да роди първа син на султана. Това и дава шанс един ден да стане Валиде султан. И както се казва, че зад всеки силен мъж стои една силна жена, то в този случай това се потвърждава напълно. Жената и майката на султана имат голямо влияние върху него, а това им дава и огромна власт.

  Каква е истината в легендите за родопската султанка? – част 2

  Не само България е била под османско владичество, а и голяма част от Европа и Азия. Затова жената, успяла да стане Валиде султан, получавала власт над голяма част на света. В историята на османската империя имало 35 валиде султанки, сред които три българки. Соня е една от тях, но за разлика от останалите, нейната история не спира в харема, а продължава по още по-интересен начин.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Ако режимът на Хитлер е бил Третият райх кои са били първият и вторият

  Историята на Екатерина Пар – последната жена на Хенри VІІІ

  Соня е притежавала необходимите качества и когато синът й Мустафа IV заема престола, тя става Валиде султан. Макар за кратко, само 14 месеца, тя е имала огромно влияние и власт. Но лесен ли е бил животът й в харема?

  Първо й се е наложило принудително да стане мюсюлманка и приела името Айше Сенийепервер. След това и се е налагало да се конкурира с другите момичета в харема, да избягва техните интриги и да плете свои. Дали е обичала султана, историята не споделя тези факти. Случвало се е да има голяма любов между султан и негова наложница. След като е родила принц, това е голяма радост, но и непрекъснат страх. Тя трябва да бди над него, да го възпита добре, да го огледа и да му помогне да се възкачи на престола. И когато това се случи, не е края на усилията, защото борбата за власт, както навсякъде другаде по света е голяма и възкачиш ли се, си под непрекъснатата заплаха да бъдеш свален или убит по някакъв начин.

  Ето какви събития са довели до възкачването на султанския престол, на синът й Мустафа IV.

  През 1789 г. издъхнал съпругът й Абдул Хамид І, но за свой наследник посочил принц Селим, който бил син на неговия брат. Селим ІІІ си поставил за цел да обуздае еничарите, които превишили правата си и не зачитали властта на султана. Когато решил проведе военни реформи и да смени най-висшите им командири с верни хора, еничарите вдигнали бунт и на 29 май 1807 г. сложили край на управлението му. Според историческите факти, Мустафа е участвал в заговора за свалянето му. Възкачвайки се на престола, издал заповед за смъртта на братовчед си. По жестока, традиция сваления султан Селим III  бил удушен. Султанската кръв не можело да се пролива, затова са използвали специални екзекутори, които извършвали удушаването с въже. Само 14 месеца по-късно поредният еничерски бунт свалил и Султан Мустафа IV, който по същият начин бил умъртвен, по заповед на следващия султан.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  В Тайните архиви на Ватикана се крие всичко! Предсказват края на света

  1 април 1916 г. – денят, който изчезна от българската история

  Абдул Хамид I. Снимка: Уикипедия

  Иронията е, че повечето преврати в Османската империя са били правени с еничерски бунтове, подбуждани от жажда за власт на паши и майки на принцове. И основния мотив за подбуждане е бил нередовните заплати на еничерите, докато в двореца щедро са раздавани пари, скъпоценности и накити на любимките на султана. Тези съкровища не само са служели за красота и разкош, са били натрупвани и с тях се е плащало за интриги, подкупи и бунтове. Безсмислена жестокост, но в края на краищата това е съществувало в дворцовия живот навсякъде по света. И днес макар под различна форма, жаждата за пари и власт продължава.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Рудолф І – основателят на Хабсбургската династия

  Гръцкия остров Св. Ахил пази гроба на един от най-великите български царе

  Но да се върнем към Соня, която макар попаднала и станала участничка в тази дворцова схема, се измъква от нея и я надраства. Какво може да бъде повече една жена от Валиде султан ли? Скоро ще стигнем и до там. Нека споменем какво обичайно става с бившите Валиде султан. Те биват отпратени в някой стар дворец да страдат за изгубената власт, и да скърбят за изгубените си синове. Някои не успяват да оцелеят и биват убити. Единици са успявали отново да завземат властта. Пример за това са най-известните султанки – Хюрем султан, Сафие султан и Кюсем султан, успели да управляват дълго и да имат голямо влияние.

  Айше Сенийепервер имала друга съдба. Тя успяла да избяга близо до родното си селце, вземайки със себе си внука си Ахмед, който тогава бил на 14 г. Имала е голям късмет, защото обикновено при преврат се възпрепятства бягството на принцовете. Вероятно добре е обмислила и подсигурила плана за бягство, както и е имала доверени хора, на които да разчита. Айше успяла да вземе скъпоценностите си, както и не малко златни алтъни.

  Каква е истината в легендите за родопската султанка? – част 2

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Трите надписа на Омуртаг  

  Истина ли е съществуването на жена папа

  Папеса Йоана – призрачният водач на католическата църква

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link