Още

  Най-паметните снимки от 40-те години

  40-те години на миналия век са белязани от най-големия и най-смъртоносен военен конфликт в нашата история, затова не е изненада, че от този период са и някои от най-потресаващите снимки.

  1. Хитлер в Париж, 1940г

  Направена в разгара на Втората световна война и след като Адолф Хитлер превзема Париж, тази снимка го показва как оглежда своето завоевание заедно със свои сподвижници.

  Хитлер в Париж, 1940г

  2. Последният евреин във Виница, 1941г

  Тази разтърсваща снимка от екзекуцията на последния евреин във Виница, Украйна е открита в албум на войник от айнзацгрупите. Името на снимката идва от надпис на гърба й и предава абсолютно точно ужаса, случил се във Виница: всички 28 000 евреи там са били екзекутирани.

  Последният евреин във Виница, 1941г

  3. Въстанието във Варшавското гето, 1943г

  Направена през 1943г, това е една от най-известните снимки от войната. Изобразява терора, изсипан от нацистите върху Варшавското гето, където са били домовете на хиляди полски евреи. Най-потресаващата част от снимката е ужасеното момченце на преден план с вдигнати ръце, което е било принудено да излезе от скривалището си.

  Въстанието във Варшавското гето, 1943г

  4. Денят „Д“, 1944г

  Направена от фотографа Робърт Капа, тази легендарна снимка от Десанта в Нормандия изобразява абсолютната касапница на фронта при Омаха Бийч. Зловещата, размазана фотография е проявена от нетърпеливия асистент на Капа, който е повредил кадъра, но това само го е направил още по-въздействащ.

  Денят "Д", 1944г

  5. Денят на победата над Япония, 1945г

  Още една позната на всички снимка, на която са очевидни радостта и облекчението на Америка след безусловната капитулация на Япония. Противно на популярното схващане, мъжът и жената на снимката не са двойка; войникът просто е целувал безразборно жените на Таймс Скуеър.

  Денят на победата над Япония, 1945г

  6. Вдигането на съветския флаг над Райхстага, 1945г

  Снимката на Евгени Халдей е направена по време на Битката за Берлин на 2 май 1945г и изобразява вдигнаето на съветския флаг над сградата на Райхстага. Считана за една от най-разпознаваемите снимки от войната, тя е толкова популярна, защото превземането на исторически значимата сграда символизира падението на най-големия враг на Съветския съюз. Победата е извоювана след продължителна и кървава битка, водена между стените на сградата.

  Вдигането на съветския флаг над Райхстага, 1945г

  7. Вдигането на американския флаг на Иво Джима, 1945г

  Тази снимка на Джо Резентал е наградена с Пулицър и показва американски моряци, които патриотично вдигат флага си на връх Сурибчи по време на Битката за Иво Джима през Втората световна война. Половината мъже от снимката са убити в последвалата битка.

  Вдигането на американския флаг на Иво Джима, 1945г

  8. Опустошението на Хирошима, 1945г

  Смразяващата снимка показва експлозията от атомната бомба „Малчугана“ в Хирошима, Япония. Това е втората и последна атомна бомба използвана по време на война. От облака-гъба може да се прецени за мащаба на унищожението: 150 000 души са убити или ранени, а градът е изравнен със земята.

  Опустошението на Хирошима, 1945г

  9. Първият компютър, 1946г

  Снимките на първия компютър са от 1946г, когато машината е била съставена от 18 000 електронни лампи и хиляди проводници, имала е нужда от 170 000 вата захранване и е изпълвала стая с площ 140кв.м.

  Първият компютър, 1946г

  10. Dalí Atomicus, 1948г

  Тази сюрреалистична снимка е направена от Филипе Халсман и отдава почит на новата атомна ера и произведението на Салвадор Дали „Leda Atomica“. Странната фотография всъщност е комбинация от подскачащи хора, по които хвърлят вода и котки. За заснемането й са били нужни 6 часа, 28 скока и множество асистенти.

  Dalí Atomicus, 1948г

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link