мар. 24, 2016
14519 Views

Откриха непокътнат древен вирус в човешкото ДНК

Автор:

Мислите ли, че вашата ДНК е човешка? Едно ново откритие показва, че е още по-малко човешка, отколкото учените смятаха досега. В нея са намерени, скрити между нашите собствени гени, 19 нови парчета, които са оставени от вируси, заразили нашите предци преди стотици хиляди години.

В изследването на учени от Университета на Мичиган е открит, освен тези повече от дузина фрагменти, даже един участък, съдържащ непокътната, пълна генетична рецепта за цял вирус. Това се казва в статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Този новооткрит участък в ДНК е намерен в 50 от около 2500-те души, участвали в изследването. Дали този вирус, запазил генетическия си код в първоначалния си вид, може да възпроизведе или се възпроизвежда, все още не е известно. Но други проучвания на ДНК са показали, че древните вируси, закодирани в нея, могат да влияят на хората, които ги носят.

Проучването разглежда цялата последователност на ДНК или генома на хора от цял ​​свят, включително и голям брой от Африка, от където идват предците на съвременните хора, преди да населят света. Екипът използва сложни техники за сравнение на ключови области на генома на всеки човек с „референтен“ човешки геном, разказва сайтът наУниверситета на Мичиган.

Откриха непокътнат древен вирус в човешкото ДНК

Древните нашественици HERV

Изследването добавя още данни към това, което науката вече знае за човешките ендогенни ретровируси (human endogenous retroviruses или HERVs). С този термин се обозначават древните инфекциозни вируси, които вмъкват свое собствено копие на генетичния си материал в геномите на нашите предци. Те са част от същия тип вирус, който включва съвременния човешки имунодефицитен вирус, който причинява СПИН.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Ендогенните ретровируси са като генетични паразити, които могат да се копират в генома и да вграждат копията си на нови места в ДНК-то на своя гостоприемник. Всъщност гените на тези вируси са около 8% от човешкия геном и са част от некодиращата ДНК, която не съдържа инструкции за производство на протеини.

В някои случаи HERV-последователностите в човешкия организъм, могат да доведат както до вредни, така и до полезни мутации като например тази, който помага на телата на бременните жени да изградят клетъчен слой около развиващия се плод, за да се предпази от токсините в кръвта на майката.

Този ендогенен ретровирус изглежда така, сякаш може буквално да се вземе, да се изреже и да се превърне в заразен патоген, заяви Джон Кофин (John Coffin) от Медицинския университет Тъфтс (Tufts University), екипът на който също участва в изследването.

„Подобен експеримент би бил много интересен за нас, тъй като това би дало възможност да се проучат следите на епидемия, засегнала човечеството в далечното минало,“ – добавя изследователят.

loading...
Етикети:
· ·
Категория:
Наука
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *