Още

  Кой е най-дългият път в света?

  Според книгата за рекорди на Гинес Панамериканската магистрала е най-дългият път, простиращ се на близо 30 000 км от Аляска до най-южната точка на Аржентина. Въпреки това някои хора може и да възразят срещу това твърдение. Вижте защо.

  Панамериканската магистрала

  Концепцията за сухоземен път от северния до южния край на Америка се е зародила още през 1884г., когато е предложено да бъде изградена железопътна система през континента. Плановете са обсъдени на Първата Панамериканска конференция през 1889г., но строежът така и не е започнал.

  Идеята за Панамериканската автомагистрала е предложена за първи път от САЩ през 1923г. Въпреки че е представена като братско и идеалистично начинание, целящо да свърже отдалечени народи, някои виждат в нея скрити подбуди, свързани с желанието да се увеличат продажбите на американски автомобили и износът на други американски стоки за Латинска Америка.

  През 1924г. в САЩ са поканени 37 делегати от Латинска Америка, за да бъдат запознати с идеята и да бъдат убедени в ползите от нея. След години на спорове се стига до споразумение. Конвенцията за Панамериканската магистрала е подписана през 1937г. от Аржентина, Боливия, Гватемала, Канада, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Никарагуа, Панама, Перу, Салвадор, САЩ, Хондурас и Чили.

  Изграждането на магистралата, обаче, не напредва бързо. През 1970г. американският президент Никсън заявява, че пресичащата континента мега магистрала, ще бъде завършена съвсем скоро, но въпреки това остават много липсващи отсечки и недовършени участъци.

   

  В действителност, дори и днес, Панамериканската магистрала не е напълно завършена и не може да се премине по цялата ѝ дължина. Основното прекъсване на пътя е в Дариенския район – тясната 160-километрова ивица земя, която свързва Панама с Колумбия. Тя се характеризира с гъста джунгла и сезонни дъждове и през нея не преминава никакъв път, няма дори и черни пътища.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  10 вида със странни способности

  Случаят със скандално горещото кафе на Макдоналдс и делото за 2,8 милиона долара

   

  През 1970г. има натиск за изграждането на този липсващ 100-километров участък от магистралата. САЩ обещават да финансират по-голямата част от него. Но строежът среща гореща съпротива от страна на природозащитниците, които твърдят, че той ще бъде пагубен за биоразнообразието в района, както и за местните общности.

  Като допълнение в района намират убежище въоръжени групировки, бандити и наркотрафиканти, което го прави опасен за преминаване.

  Въпреки липсващия участък, Панамериканската магистрала все още държи рекорда на Гинес за „Най-дългия автомобилен път“.

  Магистрала Азия 1

  Достоен конкурент за титлата Най-дълъг път е магистралата Азия 1 (AH1) – най-дългият маршрут на азиатската пътна мрежа, с дължина 20 557км. Простира се от японската столица Токио до турско-българската граница и преминава през Корея, Китай, Югоизточна Азия, Бангладеш, Индия, Пакистан и Иран.

  Но сигурно ще забележите, че и тя не е непрекъсната. Над 942км море разделят Япония от Южна Корея, а и повечето цивилни не могат да минат през демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  10 известни личности, които са били ужасни хора

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  Австралийската магистрала 1

  Австралийската магистрала 1 вероятно е най-дългият непрекъснат път и най-дългият национален път. Той обикаля целия остров по външния ръб и е с дължина около 14 500км. Към момента Австралийската магистрала държи рекорда на Гинес за „Най-дълъг непрекъснат път“. Група ентусиасти, наречена Highway 1 to Hell (Магистрала 1 към ада), поставя рекорд за най-бързото изминаване на трасето на Австралийската магистрала – за 5 дни, 13 часа и 43 минути.

  С други думи, отговорът на въпроса „Кой е най-дългият път в света?“ вероятно зависи от някои допълнителни уточнения, свързани с липсата на цели участъци от един предполагаемо непрекъснат път.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

   

  Учени алармират: „Застрашителни са темповете с които намалява броя на насекомите в световен мащаб“ доц. д-р Данаил Таков (ИБЕИ – БАН)

  Червеното месо и рисковете за човешкото здраве – какво ни казват съвременните проучвания? автор: Доц. Данаил Таков – ИБЕИ, БАН  

  Трите надписа на Омуртаг

  Доказано! Траките са с най-древната писменост

  Синовете на Кубрат

  Откритото съкровище на Хан Кубрат провокира интерес по света

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link