Още

  Защо косата побелява?

  Повечето от нас откриват първите си бели косми през около 30-те си години. И докато някои хора намират бялата коса са привлекателна, други правят всичко възможно, за да прикрият побелелите си коси.

  „Правилото“ за бялата коса твърди, че до 50-годишна възраст половината от хората са изгубили 50% от истинския цвят на косата си. Когато учените тестват това правило, те откриват, че 74% от хората на възраст между 45 и 65 години имат бяла коса.

  Обикновено мъжете имат повече бели коси, отколкото жените. Азиатците и африканците имат по-малко бели коси, в сравнение с останалите.

  Какво определя цвета на косата?

  Цветът на косата се получава от клетки, познати като меланоцити, които се намират в корените на космите и се образуват още докато фоликулите се развиват в утробата. Меланоцитите произвеждат пигмент, който се съединява с израстващите косми като по този начин се образуват косми в различни естествени нюанси.

  Цветът на косата зависи от наличието и съотношението между две групи меланин: eumelanin (който се грижи за черните и тъмнокафявите нюанси) и pheomelanin (който се грижи за нюансите на червено до жълто).

  Цветът на космите е различен в зависимост от това върху коя част от тялото се намират. Миглите са най-тъмни, тъй като съдържат високи нива на eumelanin. Космите по скалпа на главата обикновено са по-светли от срамното окосмяване, което от своя страна често има червен оттенък поради наличието на pheomelanin.Червеният оттенък е често срещан и при окосмяването под мишниците и при брадите, дори когато даденият човек има кестенява коса.

  Обикновено русите деца имат по-тъмен цвят на косата когато са на възст 7-8 години. Вероятно това е свързвано с хормоните, тъй като потъмняването предхожда пубертета с няколко години. В някои случаи косата на новородените е по-тъмна, отколкото очакваното. Това е така, докато първите косми паднат и израснат нови, което се случва след около 8 до 12 месеца след раждането – едва тогава може да се каже какъв ще бъде цвета на косата на детето.

  Растеж

  Растежът на човешката коса е цикличен процес. По време на така наречената анагенна фаза косата расте непрекъснато с около 1 сантиметър на месец. Фазата може да продължи между 3 и 5 години. В края на анагенната фаза растежът на косата спира и остава така за период от 3 месеца. След това отново започва анагенната фаза и цикълът се рестартира.

  Образуването на пигментация също се „изключва“ и „включва“ с определен ритъм. Когато пигментните клетки се „изключат“ в края на един цикъл, но не се „включат“ отново в началото на другия, тогава косата започва да повелява.

  Побеляване

  Генетичните фактори са изключително важни при определянето на това кога косата ни ще побелее. Еднояйчните близнаци например започват да побеляват почти в една и съща възраст като скоростта и вида на побеляването на косите им е идентично.

  Учените не са открили доказателства за това, че стресът, диетата или начина на живот оказват влияние върху по-бързото побеляване на косата. Някои автоимунни заболявания обаче като витилиго и алопеция ареата могат да повредят пигментните клетки и да предизвикат побеляване. Те обаче не са толкова често срещани и обясняват само малка част от побеляването.

  Ранното побеляване на косата се появява при синдромите на преждевременното стареене, познати като прогерия и Синдром на Вернер, при които всеки аспект от стареенето на организма се проявява.

  Но защо производството на пигментация не се „включва“ отново?

  В края на всеки цикъл някои от пигмент-образуващи меланоцити се повреждат и умират. Ако „резервоарът“ от меланоцитни стволови клетки в горната част на фоликула може да го „снабди“ отново, то производството на пигмент продължава. Но когато „резервоарът“ е изчерпан, образуването на пигмент спира и косата започва да побелява.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link