Още

  Защо пандите са в черно и бяло?

  Като едно от най-разпознаваемите животни на планетата, гигантската панда притежава едно нещо, с което особено изпъква – цветът. Бяло-черното на бамбуковия приятел определено привлича внимание, което само по себе си повдига въпроса защо едно тревопасно животно би искало да го прави.

  Научно изследване, публикувано в Behavioral Ecology, обяснява теория за това, анализирайки окраската при други тревопасни и как тя се съотнася към естествената им околна среда. Екипът е открил, че вероятно, считайки че мечките прекарват част от времето си в снега и друга част в дълбоките гори, черно-бялата окраска е нещо като компромис, камуфлаж за двата хабитата. Отличителните петна по очите и ушите обаче служат повече за комуникация между пандите.

  Има много теории относно контрастиращите цветове на гигантската панда. Окраската въобще не е нещо, което бихте избрали, ако искате да не се набивате на очи или да слеете със средата, особено за животно, което тежи 160кг. Според една друга теория, цветовете може би помагат с регулирането на температурата, особено при животно, което живее както в тропическите гори, така и в снега.

  Има обаче много други видове, които са заложили на подобна окраска. Райетата на зебрите отдавна са повод за дебат сред биолозите, като обясненията варират от защита срещу мухите цеце до начин за объркване на хищниците. При пингвините обяснението е много по-елементарно, следвайки закона на Теър – светлото им позволява да се сливат с водата, когато бъдат погледнати отдолу, а тъмното – да се сливат с дълбоката вода, погледнати отгоре.

  Учените са подходили по-различно и са разгледали окраската на 195 други тревопасни животни и 39 подвида мечки и техния хабитат и социално поведение. Открили са връзка между по-светлите цветове и снега, и по-тъмните цветове и горите, което подсказва, че цветовете на пандата са компромис между двете.

  Но лицата им не пасват на този модел. Изглежда отличителните петна по очите и ушите на пандите според учените им помага да предупреждават за хищници и подпомагат комуникацията.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link